Ko prizna krivicu, manje plaća kazne za prekršaje

Od kada je promenjen Zakon o prekršajima, pre tri meseca, prema podacima MUP-a, u Srbiji se svakodnevno sklopi oko 270 sporazuma o priznanju prekršaja, zarad manje kazne.

Na mesečnom nivou, doskora je sklapano po 1.000 i manje sporazuma, a sada ova brojka dostiže 5.000. Samo u glavnom gradu ukupno je sklopljeno 19.000 sporazuma, od čega dve trećine od marta, kaže Zoran Pašalić, predsednik Prekršajnog apelacionog suda u Beogradu.

"Osim restriktivnih mera prema onima koji izbegavaju odgovornost, zakon pruža i neke pogodnosti za građane koji uredno izmiruju obaveze i odazivaju se na sudske pozive, a takvih je više od 90 odsto", kaže Pašalić. Jedna od njih je pojednostavljena procedura prilikom sklapanja sporazuma o priznanju prekršaja.

Mada je institucija ovog sporazuma prilično zaživela, mnogi i dalje ne znaju kakav je tačno postupak. "Kada građanin sazna da je protiv njega pokrenut prekršajni postupak, odnosno kada dobije poziv, od tog trenutka pa do donošenja prvostepene presude on može da podnese zahtev za sklapanje sporazuma o priznanju prekršaja. To može da uradi bukvalno istog dana kada dobije poziv. Ukoliko je u pitanju saobraćajni prekršaj, podnosi ga saobraćajnoj policiji, a ako je komunalni, nadležnoj inspekciji", objašnjava Pašalić.

Zahtev za potpisivanje sporazuma može da podnese i podnosilac prijave, odnosno MUP ili inspekcija. Sporazum se može odnositi na svaku vrstu prekršaja, osim na prekršaje za koje je predviđeno kažnjavanje prekršajnim nalogom i na fiksne kazne.

Pošto je ceo sistem umrežen, mogućnost sklapanja sporazuma pokriva celu Srbiju. To, konkretno znači da neko ko učini prekršaj u Užicu može da se dogovori da se sklapanje sporazuma obavi u Beogradu, ukoliko tu živi, da se ne bi dodatno izlagao trošku i putovao u drugi grad. "Ovaj sporazum je moguć kada je neko ko je učinio prekršaj svestan svoje krivice i želi brzo, zakonito i efikasno da reši svoj problem. On će ponuditi sporazum i, ukoliko ovaj bude prihvaćen, siugurno će dobiti i manju novčanu kaznu nego u redovnom postupku i manji broj dana zabrane upravljanja motornim vozilom", kaže Pašalić.

U odnosu na prethodni period, sud sada više ne zakazuje pretrese i ne ocenjuje da li je potpisani sporazum pravedan, ako se već podnosilac prijave saglasio da su se stekli uslovi za njegovo sklapanje. On sada, prema Pašalićevim rečima, samo brine o tome da li je okrivljeni dao izjavu, da li je svestan posledica sporazuma i da je nije slučajno dao u zabludi ili pod prinudom.

  • @ Perodeformero

    01.07.2016 14:29
    Pa neće baš moći tako kako ti misliš jer u periodu od dve godine možeš samo jednom da se nagodiš i to ne za sve vrste prekršaja.
  • vazno

    01.07.2016 13:54
    Zaboravili su da napomenu da ovo mozes da iskoristis jednom u dve godine i da to mozes da uradis samo POD USLOVOM da je samo jedan prekrsaj u pitanju. Ukoliko te terete za dve stvari onda ovo ne moze. Znaci ako vozis brzo a pri tome ne vezes pojas onda ovo ne moze.



  • Perodeformero

    01.07.2016 12:45
    jupiii pravicu prekrsaje
    Drugim recima sad mogu da pijem i vozim, dogovoricu se za manju kaznu :)

    najs !!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija