Sve više osuđenika izlazi iz zatvora na uslovno

Broj osuđenika koji su uslovno pušteni iz zatvora nakon odležane dve trećine kazne raste iz godine u godinu i taj trend će se nastaviti.

Naime, prema podacima Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, primetan je porast broja osuđenika puštenih na uslovnu slobodu od 2012. godine. Od tada do danas u proseku je godišnje na slobodu puštano 600 osuđenika, dok će ih ove godine verovatno biti oko 1.600.

Interesantno je da je član krivičnog zakonika o uslovnom otpustu osuđenika jedan od retkih koji od 2009. uporno doživljava transformacije. Te 2009. godine najpre je uvedeno da se uslovni otpust može tražiti nakon dve trećine, umesto polovine izdržane kazne, ali je dodato da se ne može pustiti onaj koji je pokušao bekstvo i da sudovi imaju pravo da daju posebne uslove kojih se osuđeni mora pridržavati tokom uslovnog otpusta. Izmenama iz 2012. dodatno su pooštreni uslovi za otpust, tako da osuđenik koji je načinio dva disciplinska prekršaja nema osnova za izlazak sa robije.

Danas, postupak za dobijanje uslovnog otpusta izgleda ovako: "Predviđeno je da se na ročište na kome se odlučuje o uslovnom otpustu poziva osuđenik, branilac, javni tužilac i predstavnik službe za tretman iz zavoda umesto dosadašnjeg pismenog postupka. Pravilnikom je propisan i postupak donošenja individualnog programa postupanja i njegovog preispitavanja za svakog osuđenika", navode u Upravi za izvršenje krvičnih sankcija.

No i ovaj postupak bi uskoro mogao da se promeni ako prođu najnovije izmene u zakonu, čiji je nacrt predstavljen prošle godine, ali još nije usvojen. Njime bi se uveo obaavezan uslovni otpust za osuđenika koji je u zatvoru izdržao dve trećine kazne ukoliko se dobro vladao, odnosno nije napravio više od jednog disciplinskog prekršaja. Sudovi više ne bi ispitivali da li je osuđenik "rehabilitovan", da li je u zatvoru naučio zanat, doškolovao se i pokazao da je spreman za povratak u društvo - već samo da li postoji bojazan da će se nakon izlaska vratiti kriminalu.

Na uslovnu slobodu mogli bi i osuđeni na doživotni zatvor, ali za osuđene za teška krivična dela, preko 10 godina, sud bi u svakom pojedinačnom slučaju procenjivao da li je osuđenik zaslužio otpust.

"Blic" podseća i da sud koji je doneo uslovni otpust zatvorenika može to opozvati. Za opoziv je potrebno da osuđenik učini jedno ili više krivičnih dela za koje je u novom postupku osuđen na više od godinu dana zatvora ili ako ne ispuni obaveze koje su mu naložene prilikom otpusta. Sud je posebno sklon da osuđenika vrati u zatvor ako je ovaj ponovio delo za koje je prethodno osuđen i ako postoje druge okolnosti zbog kojih bi ponovo trebalo da bude iza rešetaka.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.