Građani se zadužuju kod banaka zbog letovanja

Kako bi otišli na letovanje, građani su u junu podigli 60 miliona evra kredita više nego u maju, tvrde bankari.
Da je stanovnicima Srbije kvalitetan godišnji odmor prioritet, pokazuju najnoviji podaci Udruženja banaka, prema kojima su pozajmice građana u junu uvećane za 1,3 odsto, odnosno dostigle su 751 milijardu dinara. To znači da su banke za samo mesec dana odobrile 61 milion evra kredita više nego uobičajeno, a kako kažu u jednoj banci, građani su uglavnom uzimali keš.
 
"U junu banke pojačano odobravaju keš i potrošačke kredite. Ovakvim pozajmicama građani najčešće plaćaju letovanje ili dobijenim novcem dopunjavaju budžet kako bi otišli na odmor. Sličan trend imamo i u martu, kada se građani pojačano zadužuju zbog renoviranja stanova, zatim u septembru, kada im rastu troškovi za školovanje dece i u decembru pred praznike", rečeno je za Blic.
 
Građani u Srbiji letovanje i dalje najčešće plaćaju na rate. Mali broj banaka u ponudi ima turističke kredite čija je jedina namena plaćanje turističkih aranžmana, ali u većini banaka je moguće dobiti klasičan potrošački keš kredit.
 
"Nisu retke banke u kojima je keš pozajmicu moguće dobiti i po ceni od sedam procenata. Rokovi otplate su od šest do 60 meseci. Kod nekih banaka potrebno je položiti depozit ili učešće od 30 odsto. Maksimalan iznos kredita je 10.000 evra, a kao sredstva obezbeđenja banke najčešće traže menice. Pojedine banke traže i osiguranje korisnika kredita za slučaj smrti, bolesti i invaliditeta", kažu u jednoj banci. 
 
Poslednjih godina konkurencija među turističkim agencijama je porasla, zbog čega skoro sve odobravaju plaćanje na rate, čekovima građana, kreditnim i platnim karticama. Kod plaćanja na rate, agencije najčešće traže akontaciju od 30 odsto, a ceo aranžman je uglavnom potrebno uplatiti najkasnije 20 dana pred polazak na letovanje.
 
Ipak, građani se i dalje najčešće služe čekovima, jer je to i najpovoljnija mogućnost, s obzirom na to da ne postoji kamata. Na ovaj način letovanje u septembru je moguće početi otplaćivati i šest meseci ranije. Pojedine agencije dozvoljavaju i otplatu rata nakon letovanja, s tim što je tada potrebno deponovati čekove najčešće dve nedelje pre početka letovanja.
  • SMB

    07.07.2016 08:41
    Zato što je ovo poslednja prilika za letovanje. Zna nebeski narod to dobro, iako podsvesno.
    Posle toga ide SMB. A veliko je pitanje koje će banke ostati da to naplaćuju...
  • Koriolan

    07.07.2016 08:12
    Return to Paradise
    U 21. veku želeti na more, pa ko je to još video! Našem humoru a la lavor, korito, polivač, više se ni šimpanza ne smeje. Išlo se na more i 60-tih, 70-tih, 80-tih, paradajz turizam - pa šta!? Ljudi su se cele godine radovali odlasku na more, osećaju neke vlastite vrednosti. Neko za 18. rođendan dobije nove sise i dupe, a većina dece da ne okusi more, makar zbog boljeg zdravlja. Po vama je sve OK. Dobro, neka vas bankari uskoro obaveste kako građani dižu kredite da pazare u kineskim prodavnicama. Ili ćemo i kod Kineza tiho prozboriti: "Hvala, samo razgledam."
  • Zivan

    07.07.2016 07:19
    Prema grcckoj statistici, predprossle godine je bilo 850.000 turista iz Srbije, prosecne duzine boravka osam i po dana. Jeste da je cena smestaja relativno povoljna, ali je hrana primetno skuplja nego ovde, pa je tessko razumeti odtkud tolika navala siromasnih gradjana Srbije na Jonsko more...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.