Pokrenuta peticija "Sačuvajmo Politiku"

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je danas da je pokrenuta peticija "Sačuvajmo Politiku" kojom se podržava inicijativa da dnevni list "Politika" bude proglašen javni dobrom i da glavna i odgovorna urednica Ljiljana Smajlović povuče ostavku.
"Ovom peticijom podržavamo inicijativu da list 'Politika' bude proglašen javnim dobrom, da bude donet Zakon o Politici, da ovaj najznačajniji srpski dnevni list bude zaštićen od vlasničkog uticaja i da redakcija ima punu autonomiju i nezavisnost uređivačke politike", naveo je UNS.
 
To udruženje smatra i da Zakon o Politici treba da propiše obavezu tog lista da se izdržava na tržištu, od svojih čitalaca, od dobrovoljnih priloga, sopstvenih prihoda i bez dotacija države. UNS je apelovao i na glavnu urednicu Ljiljanu Smajlović da povuče ostavku i nastavi da se "trudi oko lista koji je uspešno vodila poslednjih godina".
 
"Ne vidimo drugu mogućnost da 'Politika', kao jedna od retkih institucija od nacionalnog značaja, bude sačuvana, zaštićena i razvijana, ona mora da ima status javnog dobra", navodi se u peticiji koju je pokrenuo reditelj Aleksandar Mandić.
 
Dosadašnja urednica Politike Ljiljana Smajlović u ponedeljak je saopštila da je podnela ostavku u znak protesta jer je, kako je navela, menadžment sprečava u samostalnom rukovođenju redakcijom.
  • PRIVATNIK

    10.07.2016 16:01
    Dosetili se
    Očekujem da ceo javni sektor uskoro pokrene peticije da se njihova ustanova ili preduzeće proglasi "javnim dobrom", kako bi izbegli posledice tržišnog poslovanja i sačuvali svoje privilegije ,sigurica plate i mogućnost da "javnim dobrom" upravljaju kao svojom dedovinom.
    MI u privatnom sektoru da rmbačimo i plaćamo poreze,a oni sa nebeskih i umnih visina da "upravljaju javnim dobrom".
  • Ukapirali smo

    10.07.2016 14:10
    Dejan R. Popović
    Ako "Politika " može tržišno da posluje od dobrovoljnih priloga, sopstvenih prihoda i dotacija države šta će vam peticija i status "javnog dobra"?
    Slobodno se organizujte i radite, ko vam smeta?
    Osnujte sopstveni list, poslujte. Imaćete potpunu autonomiju i nezavisnost uredjivačke politike!
    Ali meni se čini da NE MOŽETE TRŽIŠNO OPSTATI,već prodajete maglu kako bi se prikačili na budžet.
    Normalno, druga faza je da se kao "javno dobro" izjednačite sa RTS i ja kao gradjanin -dobijam odmah novi namet-TAKSU.
    Dosta je više zaštićenih belih medveda.Poslujte kao i ostali mediji.Ne potpisujem peticiju.Neću da plaćam novu taksu,da bi Vi imali sigurica astronomsku platu bez muke i poslovnog rizika
  • Dejan R. Popovic

    10.07.2016 12:51
    "Politika" - med. javna sluzba
    Ako se u Oksfordskom recniku pod "javnim dobrom" ("public good") podrazumeva usluga koja se pruža bez profita svim članovima društva, bilo od strane vlade ili privatnog lica ili organizacije, kako onda u prva dva pasusa peticije "SAČUVAJMO 'POLITIKU'" moze da stoji:

    "Ovom peticijom podržavamo inicijativu da list 'Politika' bude proglašen javnim dobrom, da bude donet Zakon o Politici, da ovaj najznačajniji srpski dnevni list bude zaštićen od vlasničkog uticaja i da redakcija ima punu autonomiju i nezavisnost uređivačke politike.

    Zakon o Politici treba da propiše obavezu lista 'Politika' da se izdržava na tržištu, od svojih čitalaca, od dobrovoljnih priloga, sopstvenih prihoda i bez dotacija države."

    Inace, odavno sam se javno zalagao da se d.o.o. "Politika" zakonom proglasi za medjsku javnu sluzbu (servis) kao sto su to RTS i RTV.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija