Dva pritvorenika iz Gvantanama prebačena u Srbiju

Dvojica pritvorenika američkog vojnog zatvora Gvantanamo na Kubi, prebačeni su u Srbiju.

Državi sekretar Džon Keri istakao je u svom saopštenju da SAD cene velikodušnu pomoć Srbije u naporima Vašingtona da zatvori Gvantanamo.

Ministarstvo odbrane SAD objavilo je transfer državljanina Jemena Mansur Ahmeda Sada el Dajfija i Tadžikistanca Muhamadija Davlatova.

Pentagon je istakao da su SAD koordinirale sa vladom Srbije kako bi transfer bio u skladu sa bezbednosnim merama i humanim tretmanom zatvorenika.  

"Ovo je prvi put da se zatvorenici iz Gvantanama prebacuju u Srbiju", rekao je specijalni izaslanik Stejt Departmenta za zatvaranje Gvantanama, Li Voloski. Državi sekretar Džon Keri istakao je u saopštenju da SAD cene velikodušnu pomoć Srbije u naporima Vašingtona da zatvori Gvantanamo.

"Ovaj značajni humanitarni gest u skladu sa liderstvom Srbije na globalnom planu", naveo je Keri u svom saopštenju.

Kako navodi Rojters, Davlatov je bio spreman za transfer još pre skoro šest godina, dok je El Dajfiju transfer odobren u oktobru prošle godine.

Stejt department je napomenuo da su svaki transfer jednoglasno odobrila ministarstva i agencije američke vlade, a da se Srbija pridružila grupi od 30 zemalja koje su od 2009. godine pružile mogućnost premeštaja za preko 100 pritvorenika.

Voloski je dodao da je Obamina administracija obavestila Kongres o transferu dvojice pritvorenika.

Obama se još tokom svog prvog mandata 2009. godine nadao da će zatvoriti Gvantanamo, ali su to osujetili Republikanski zakonodavci, kao i neki iz redova Demokrata.

Većina od 76 pritvorenika u Gvantanamu, koliko ih je još ostalo, još nisu dočekali podizanje optužnice ni suđenje, podseća britanska agencija.

Krajem januara, dvojica pritvorenika Gvantanama prebačeni su u Crnu Goru i BiH, kako bi, prema navodima Pentagona, počeli nove živote. Trojica muškaraca je tada trebalo da napuste Gvantanamo, međutim jedan je odbio da se ukrca na avion.

U BiH je otišao Tarik Mahmud Ahmed el Savah (58), koji je i državljanin Bosne i Hercegovine i Egipta. Bio je optužen je da je bio Al Kaidin ekspert za eksplozive.

Abdul Aziz Abdulah Ali el Saudi (41) otišao je u Crnu Goru. Njegov advokat tada je rekao da je to idealno mesto za njega i da će se dobro uklopiti.

  • katastrofa

    12.07.2016 09:56
    Nema poente
    Ne razumem zasto ih ne premeste u SAD.
  • Kome je to trebalo?

    11.07.2016 17:57
    S obzirom da držimo zatvorene tuđe građane zbog tuđih interesa, bez ikakvog valjanog razloga, možemo očekivati sve posledice zameranja njihovim organizacijama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.