Banke zarađuju i na turističkim aranžmanima

Prilikom odabira turističkog aranžmana, trebalo bi proveriti u kojoj banci turistička agencija ima račun, jer od toga na kraju zavisi i koliko će vas letovanje, zimovanje ili neki drugi aranžman koštati, savetuje portal Kamatica.

Koliko god da presudnu ulogu u odabiru turističke agencije igra cena aranžmana, piše Kamatica, toliko je i važno obratiti pažnju koliko će on da košta prilikom agencijskog plaćanja.

Većina građana ne obraća pažnju na ugovor i jednu bitnu stavku u istom - koja banka stoji iza turističke agencije i koji kurs ćemo plaćati prilikom rezervacije puta.

Turistička agencija nije finansijska ustanova, tako da sama ne može da određuje kurs, već koristi kurs banke u kojoj ima otvoren račun, piše portal. Agencija plaća po prodajnom kursu na dan uplate koji je uvek veći od srednjeg ili kupovnog kursa, a i ne obračunava se prodajni kurs, već efektivni prodajni kurs.

Efektivni prodajni kurs je onaj koji se obračunava prilikom plaćanja ka inostranstvu. Na primer, građani agenciji plaćaju aranžman u dinarima, a pošto se plaćanje obavlja u inostranoj valuti, agencija mora te dinare da pretvori u evre, a tu kupovinu obavlja po efektivnom kursu matične banke.

"Razlika između ta dva kursa je u tome što je prodajni efektivni kurs uvek veći od prodajnog, a može biti veći i do 10 odsto", piše ovaj portal.

U ovom slučaju banke zarađuju na menjačkim poslovima, a agencije se samo štite od gubitaka tako što razliku u kursu prilikom plaćanja aranžmana prebacuju na klijente. Prilikom odlaska u agenciju i placanja aranžmana raspitajte se koji je kurs i kod koje banke agencija ima otvoren račun, savetuje portal, kako ne biste plaćali letovanje skuplje samo zato što je agencija vezana za banku koja ima mnogo viši kurs u odnosu na ostale.

Na pitanje zašto turističke agencije ne iskazuju cene aranžmana u dinarima, direktor Kamatice Dušan Uzelac ukazuje da nedostatak regulative omogućava ovakav haos na tržištu pa su turističke agencije ljute na banku, putnici na agencije, i svako na svakoga. Uzelac smatra da bi nadležni trebalo da zabrane da se cena iskazuje u drugim valutama pa bi, u slučaju turističkih agencija, to pojednostavilo njihove odnose sa klijentima.

  • G

    13.07.2016 13:04
    @Banka - poštovani gospodine, ne razumem zašto se vi javljate kad vi nemate nikakve veze sa krajnjim kupcem? Vi vašu zaradu ostvarujete na kursnoj razlici davajući agenciji povoljniji kurs od onog koji ste javno objavili bez obzira po kojem kursu agencija naplaćuje svoj aranžman krajnjem kupcu. Agencija je možda krajnjem kupcu naplatila po kursu milion dinara za jedan evro, kakve to veze ima sa vama u banci?
    Zarada koju ovom laži ostvaruje agencija je zarada do koje je došla obmanom potrošača. Potrošaču govore da mu se naplaćuje cena istaknuta u stranoj valuti po javno istaknutom prodajnom kursu određene banke, jer navodno moraju da kupe devize za plaćanje inostranim partnerima, a uopšte ne kupuju devize po javno istaknutom prodajnom kursu te banke već to rade po potpuno drugom, za njih povoljnijem kursu. Time se kupac obmanjuje da je aranžman reklamiran u stranoj valuti jeftiniji nego što jeste, otprilike kao kada bi objavili da je cena aranžmana 20 evra, a kad vas privuku lažnom reklamom saznate da je to tako ali po prodajnom kursu 1 evro = 2500 dinara. Da sad ne govorimo o onim "nije uključeno u cenu" stavkama iako su većina tih stavki obavezne te stoga nema razloga da ne budu uključeni u krajnju cenu.
  • LOL

    13.07.2016 11:47
    Cisto da imate uvid koliko banka pohlepno uzima i zaradjuje dacu vam samo primer moje firme. Preduzece ima promet nesto ispod pola miliona godisnje. U pitanju je mala preduzetnicka zanatska radnja. Nedavno sam racunao koliko to meni banka uzme godisnje na ime taksi, odrzavanja i slicnih njihovih nebuloza radi se o sumi izmedju 15 i 12000 godisnje za upalte pazara i za naloge za prnos. Niko me ne pita dali zelim da radim preko banke vec moram tako da bi ja rekao da je ovo uigrani nacin kradje drzave i banke zajedno.
  • LOL

    13.07.2016 10:16
    Prosto i jednostavno resenje dozvolite agencijama da ponovo naplacuju inostrane aranzmane u devizama i na taj nacin ce klijeni moci da ustede te basnoslovne sume koje se ostave ovim derikozama od banke. Taj lopovluk nema veze sa agencijama vec sa time da vas drzava primorava na koji nacin morate deponovati svoj novac a banke iskoristavaju maksimum za svoj lopovluk. U kojoj drzavi jos ima da preduzetnik plati poreze i doprinose pa kad podize platu za radnika prilikom isplate banka uzima ni manje ni vise vec 20% od iznosa koji se podize koji naravno preduztnik mora da doplati da bi radnik primio punu platu wtf. Mogu misliti kakve sve maverzacije rade prilikom konvertovanja valute za agencije sa velikim prometom i nemojte misliti da su privatnici povlasceni u bankama i da imaju neke nepostojece dilove i prolaze povoljnije d fizickih lica. Mega i giga trgovacki lanci mozda ali preduzetnici nikako, deru nas svuda i non stop! A samo primera radi koliko banka uzme od tog konvertovanja ja sam platio aranzman 200e ravno a pretvoreno u dinare me je izaslo 230e i nije devojka u agenciji nista varala i sarala dobio sam crno na belo od banke njihove kurs po kom se obracunava koji ne da nije normalan vec mislite da ste u zoni sumraka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija