Političari zloupotrebljavali svoje funkcije tokom izbora

Broj promotivnih aktivnosti državnih i gradskih funkcionera tokom predizborne kampanje ove godine, prema podacima "Transparentnosti Srbija" (TS), bio je čak 195 odsto veći u odnosu na isti period prošle godine.
Deljenje kanti za đubre, porinuća brodova, otvaranje domova zdravlja, samo su neki od primera na koji način su političari zloupotrebljavali svoje funkcije u predizborne svrhe. To zapravo znači da su političari sprovodili takozvanu funkcionersku kampanju i koristili svoje funkcije kako bi promovisali sebe, svoje članove ili stranke.
 
Monitoring TS obuhvatio je aktivnosti 28 funkcionera, od predsednika republike i premijera, pa do opštinskih funkcionera. Tokom šest nedeljela, svi oni su imali ukupno 436 promo-aktivnosti, odnosno više od jedne dnevno. U promotivne svrhe političari su koristili javne resurse, a državne aktivnosti su "pretvarali" u stranačke, ali su iskoristili i sajtove institucija radi saopštavanja stranačkih stavova.
 
"Premijer i članovi Vlade su bili na Kosovu i u svojstvu državnih funkcionera obilazili mesta, a posle je trebalo da bude miting koji na kraju nije održan zbog sumnje da je u hali postavljena bomba. Na Vračaru su ministar pravde Nikola Selaković i direktor kancelarije za KiM Marko Đurić rešavali lokalne probleme. Zanimljivo je da su najviše promotivnih aktivnosti u 39 dana kampanje imali gradonačelnik Beograda Siniša Mali i gradski menadžer Goran Vesić, a da ove godine nije bilo izbora za Skupštinu grada", kaže Zlatko Minić iz TS.
 
Rešenje za "funkcionersku kampanju", prema Zlatku Miniću, mogla bi da bude zabrana učešća izabranih funkcionera na stranačkim skupovima, donošenje propisa o tome na koji način će se mediji odnositi prema njima, ali i stvaranje propisa kojim bi se odredilo kako može da se ponaša i šta da radi Vlada koja je u tehničkom mandatu.
 
Prema podacima TS, liste koje su učestvovale na aprilskim parlamentarnim izborima potrošile su na izbornu kampanju više od 12 miliona evra, što je manje u odnosu na izborni period iz 2014. i 2012. godine. Nešto više od četiri miliona evra izdvojeno je iz džepova građana, odnosno iz budžeta. Četvrtina novca izdvojena je iz sopstvenih sredstava stranaka, što ponovo vodi poreklo iz budžeta, budući da je on dominantan izvor finansiranja redovnog rada strana. 
 
Prema rečima programskog direktora TS Nemanje Nenadića stranke su uzimale i zajmove i kredite, što čini 19 odsto iznosa kampanje, a taj novac stranke će vratiti upravo iz sredstava koje stranke dobiju iz budžeta.
 
"Možemo onda da kažemo da građani nisu platili samo 37 odsto troškova kampanje iz budžeta, već 37 plus 25 plus 19 odsto. Nepokriveni rashodi, kojih je 16 odsto, verovatno će biti vraćeni sredstvima iz budžeta koje stranke dobijaju na osnovu finansiranja redovnog rada", poručio je Nenadić i dodao da je samo tri odsto izvora finansiranja kampanje došlo iz donacije i priloga.
  • Vrzino kolo

    13.07.2016 18:57
    Podrazumeva se
    Da svoje funkcije nisu zloupotrebljavali tokom izbora,ne bi više ni bili na tim funkcijama.
    Politikom se bave zbog funkcija, a funkcije dobijaju zbog politike.
    Jedini lek za korupciju:totalna privatizacija svega i svačega.
  • DonJuan

    13.07.2016 12:49
    Jel moguce? Tako divni i posteni ljudi kao dto su napredne karikature?
  • nss

    13.07.2016 12:19
    nss
    ma ajde...treba li komentar?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija