Da li naslednici nasleđuju i kredite preminulih?

Šta se dešava sa dugovanjima preminulih bankarskih klijenata? Ukoliko nije bilo ostavinske rasprave, rođaci nisu dužni da plate dugove.
Ukoliko dođe do ostavinske rasprave, članovi porodice koji nasleđuju imovinu preminulog člana imaju obavezu i da preuzmu njegove dugove u bankama. Ukoliko se ne sprovede ostavinska rasprava, porodica preminulog nema obavezu da otplati njegove dugove. U tim slučajevima banka otpisuje preostale rate za kredit, kreditnu karticu ili dozvoljeni minus.
 
Ako je postojao zajam s hipotekom, tada banka može da je aktivira i da naplati dug ili da ga preuzme neko od članova porodice. Neke zajmove, banke obezbede životnim osiguranjem i te dugove naplaćuju od osiguranja.
 
- U slučaju da je preminuli imao, na primer, stambeni kredit, koji uvek ima hipoteku kao obezbeđenje, da ne bi ostali bez stana, naslednici moraju da nastave s njegovom otplatom. Kada se ne otvara ostavinska rasprava, odnosno preminuli nema nikakve imovine i nije poreski obveznik, onda banka takav dug otpisuje - kaže za Novosti advokat Dragan Petrović.
 
Banke, međutim, čak i kada nema ostavinske rasprave, pokušavaju da naplate svoja potraživanja. Tako Beograđanki J.K. posle smrti supruga već godinu dana dolazi na njegovo ime opomena da izmiri dug po kreditnoj kartici.
 
- Ostavinsku raspravu nisam pokretala, jer sva imovina, odnosno stan u kojem smo zajedno živeli, pripada meni. Obavestila sam banku o tome, odnosno odnela sam umrlicu na šalter i rekli su da je sve u redu. Ali i dalje svakog meseca šalju izvod po tekućem računu i ratu za karticu na ime mog pokojnog supruga. Ponovo sam intervenisala i opet su mi rekli da ja nemam nikakve obaveze zbog njegovih zaostalih dugova - ispričala je J.K. za ovaj list.
 
Banke vrlo često naplatu potraživanja koja se ne izmiruju na vreme daju specijalizovanim agencijama koje klijente često zovu i po nekoliko puta u toku dana da ih pitaju kada će da plate dugove. Banka je dužna da obavesti agenciju o tome da je klijent preminuo i da njihov posao posle toga prestaje, odnosno da ne mogu da zovu porodicu. 
  • alek

    14.07.2016 00:16
    Hvala Dinkicu pa sada mogu sta hoce.
  • ana

    13.07.2016 22:43
    sve sem preporucenog pisma
  • dragan

    13.07.2016 21:38
    ?????
    Bas nisam siguran u tacnost ovog teksta.Ako je data hipoteka u redu ali sumnjam da naslednik mora da otplati minus na tekucem racunu ako ugovorom nije navedeno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija