KRIK prijavio pretnje tužilaštvu

Redakcija KRIK-a podnela je ove nedelje krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Beogradu zbog pretnji novinarki Dragani Pećo i redakciji.
Naime, napadi su usledili nakon nedavnih KRIK-ovih istraživanja imovine državnih funkcionera. Dve osobe su preko anonimnog naloga na Tviteru novinarima Mreže za istraživanje kriminala i korupcije vređali majku, upitujući ih "ko su oni da traže podatke o radnom stažu predsednika države i vlade". 
 
Sa drugog naloga je poručeno da bi novinare KRIK-a trebalo streljati "kao strane agente u Srbiji". Ni ovaj verbalni napad nije izostao bez etiketiranja novinara kao "izdajnika". Novinari su sami uspeli da otkriju identitet jedne osobe koja im je pretila, te su njene podatke poslali tužilaštvu. Identitet drugog napadača još uvek nije poznat.
 
Do pretnji je došlo nakon višemesečne kampanje u tabloidima koja se vodi protiv redakcije KRIK-a i urednika Stevana Dojčinovića. Oni su uglavnom označeni kao "mafijaši", "špijuni", "medijske teroriste", dok je za Dojčinovića pisano i da je "sadomazohista" i "zla osoba".
 
Međutim, u obeležavanju novinara učestvovali su i neki političari, pa je poslanik Srpske napred stranke Vladimir Đukanović svojevremeno izjavio da je Dojčinović "Sorošev agent", da bi potom na Tviteru izneo tvrdnju prema kojoj su novinari KRIK-a "britanski agenti".
 
Profesor Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski kaže za KRIK da kampanje koje vode provladini mediji i ovakvi nastupi državnih funkcionera na građane utiču poput velike ratno-huškačke propagande iz devetesetih godina. Tada su, kaže, najveći mediji, koji su bili pod uticajem vlasti, uticali na građane da se mobilišu na strani takve vlasti.
 
"Građani onda svako istraživačko novinarstvo koje otkriva nepravilnosti u radu vlasti i centara moći doživljavaju kao atak na sebe i smatraju da je potpuno legitimno da se obruše na novinare. U takvim situacijama ne preostaje ništa drugo nego da novinari ostanu dosledni i hrabri", poručio je Veljanovski.
 
Verbalni napadi često ostaju i nekažnjeni, a poslednji primer te vrste jeste oslobađajuća presuda autoru komentara u kom je poručio da redakciju "Južnih vesti" "treba zapaliti da ne postoje lažljivi isklompleksirani degenerici koji tamo rade". U presudi Višeg suda u Nišu je navedeno da je "on na ovaj način izneo svoje mišljenje o radu glasila".
 
Podsećamo da je nedavno prećeno i Zoranu Kesiću, autoru emisije "24 minuta", ali i mnogim drugim novinarima. Prema bazi Nezavisnog udruženja novinara Srbije od početka ove godine novinari su napadnuti 26 puta, a u deset slučajeva su im upućene verbalne pretnje.
  • Vlada

    15.07.2016 16:45
    ---
    Politička gamad jaše li jaše.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.