Batut: Netačno da je svako treće dete nevakcinisano

Institut za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut" demantovao je danas pisanje pojedinih medija da u Srbiji svako treće dete nije vakcinisano.
Oni navode da je cilj sprovođenja sistematske obavezne imunizacije da se vakciniše 95 odsto dece, da je obuhvat u prethodnom periodu bio nešto niži zbog nestašica pojedinih vakcija, ali i odbijanja roditelja da vakcinišu dete zbog jakog antivakcinalnog lobija.
 
Tokom 2015. godine protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja vakcinisano je 95 odsto dece, protiv dečije paralize 95,8 odsto, dok  je nešto niži obuhvat  revakcinisane  dece u drugoj godini života protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja 88,7 odsto i dečije paralize 88,2 odsto. Obuhvat MMR vakcinacijom je iznosio 84 odsto, a revakcinacijom 87,5 odsto, a protiv hepatitisa B zabeležen je obuhvat od  91,5 odsto kod odojčadi, dok je od 64.450 novorođenčadi u 2015. godini, vakcinacijom protiv tuberkuloze (BCG vakcinom) bilo je obuhvaćeno 98,3 odsto.
 
"Niži obuhvati za određene vakcine od ciljnih, pored intenzivnih koodinisanih i kontinuiranih  napora da se obezbedi pravovremeno snabdevanje vakcinama je delom bio uslovljen i nemogućnošću registrovanih dobavljača da obezbede potrebne količine prema ugovorima (MMR, OPV), ali i odbijanja imunizacije od strane roditelja zbog širenja antivakcinalnih poruka", navodi se u saopštenju.
 
Naporima Ministarstva zdravlja obezbeđen je kontinuitet u snabdevanju vakcinama u 2016. godini uprkos problemima koje imaju pojedini proizvođači vakcina u svetu na globalnom nivou. U uslovima visokog kolektivnog imuniteta obolevaju nevakcinisane osobe (epidemija morbila u 2015. godini sa 383 obolelih), ali je širenje infekcije sprečeno zbog postojanja tzv. imunološkog bedema, navode iz Batuta. 
 
Vakcinacijom se postiže i indirektan efekat zaštite onih lica kod kojih je kontraindikovano davanje vakcina iz medicinskih razloga. Cilj sprovođenja sistematske obavezne imunizacije u Srbiji je da se dostigne i održi 95 odsto i viši obuhvat programom obavezne imunizacije na nivou celokupne populacije dece, koju prema Kalendaru treba vakcinisati radi sprečavanja obolevanja, mogućih komplikacija koje zahtevaju bolničko lečenje i smrtnih ishoda od bolesti preventabilnih vakcinama.
  • medicinski radnik

    16.07.2016 01:50
    Velika prevara
    Kao što smo videli na primeru vakcine protiv svinjskog gripa, apsolutno ista priča i epilog se može primeniti za svaku vakcinu.
    Srećom, svest je počela da se menja i istina se ne može dugo gušiti naručenim tekstovima i kapitalom velikih farmaceutskih kompanija.
  • Crtica

    15.07.2016 23:00
    Trebalo bi dozvoliti stručnjacima, recimo onom našem post doktorantu koji vodi 2 tima za istraživanje vakcina na institutu u Arizoni, da kaže nešto o ovome.
    Doduše rekao je sve na RTS2 pre par nedelja, ali je to malo ko čuo.
    A nikome ovde od "stru;njaka" to ne bi odgovaralo, jer NE PODRŽAVA ovakav način vakcinacije.
    A on se time bavi na mnogo višem nivou.
    Njegov je stav da se ljudi a anročito deca moraju vakcinisati isključivo personalizovanim vakcinama koje se pripremaju nakona detaljne analize krvi i hormona.
    A tako bi trebalo sa svim lekovima.
    Sve ostalo se graniči sa... u nekim slučajevima i ubistvom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.