Obeležena godišnjica smrti Draže Mihailovića

Predstavnici Srpskog pokreta obnove i Asocijacije za negovanje tekovina Ravnogorskog pokreta položili su vence na Adi Ciganliji u Beogradu gde je ubijen Draža Mihailović.

U ime SPO venac je položio direktor Stranke Aleksandar Cvetković, a u ime Asocijacije to je učinio predsednik Aleksandar Čotrić, narodni poslanik u Skupštini Srbije.

Čotrić je govorio o ulozi Mihailovića u Drugom svetskom ratu navodeći da je odbio kapitulaciju i da je poveo organizovani gerilski otpor protiv nacizma. On je takođe zatražio da Skupština Srbije usvoji Deklaraciju o osudi zločina komunističkog totalitarnog režima, a ponovio je i zahtev da se 17. jul, kada je ubijen general Mihailović, proglasi Danom sećanja na žrtve totalitarnih režima.

Čotrić je predložio i da se pripadnicima Ravnogorskog pokreta u Beogradu podigne spomen-obeležje, a da se kuća u kojoj je živeo Mihailović na Zvezdari pretvori u spomen-muzej.

U crkvi Svetog Save na Vračaru služen je parastos generalu Mihailoviću.

  • beban

    18.07.2016 15:37
    smrt fasizmu sloboda narodu
  • Istoričar

    17.07.2016 20:23
    Greška
    General Mihajlović nije ubijen kao što tvrdi Čotrić, on je osuđen na smrtnu kaznu svojih nedela i zločina vojske kojom je komandovao i za koje je znao i nije ih ni pokušao da spreči.A da se podsetimo i istorijskih činjenica iz nemačkih a ne samo komunističkih izvora a to je da su četnici su bili lojalni saradnici okupatorske nemačke vojske zbog čijih zlodela su se i Nemci distanciral. Na kraju su ih 1943.godine prozreli i Englezi i obustavili im pomoć.Okolnost da su spasavali i jedan broj savezničkih pilota ne poništava činjenice o brojnim zločinima koje su četničke formacije činile ne samo nad ne srbima već i nad srbima.Nikakva rehabilitacija ne može da izmeni brojne istorijske činjenice potvrđene hiljadama dokumenata i sa hiljadama svedoka .Uzgred rehabilitacija se odnosi na postupak suđenja a ne na istorijske činjenice vezane za Dražu Mihajlovića kao što bi to želeli u SPO.
  • Grgolj

    17.07.2016 18:48
    Za srpsku istoriju je veoma bitno da se što pre i što glasnije progovori o Dražinom masovnom, krvničkom, nemilosrdnom i genocidnom čišćenju istočne Bosne (Podrinja) od muslimana. (Pričao mi je o tome i jedan živi svedok. Bio je u četničkoj vojsci, pa je s njome pošao iz Pumadije u Podrinje. Tamo je pala naredba: ne ostaviti u životu ni odojče u kolevci.
    Kada je video tu stravu i užas, a ne htevši da u njoj sudeluje, prebegao je partizanima, rizikujući da od njih ne bude likvidiran. Međutim, primljen je u njihove redove, ostavši u njima do kraja rata.)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija