Zbog neplaćanja alimentacije 172 roditelja završila u zatvoru

Zbog neplaćanja alimentacije prošle godine je osuđeno 1.600 očeva i majki, a 172 njih je završilo iza rešetaka.
Iako je podneta 2.341 krivična prijava zbog ovog dela, većina osuđenih, tačnije 1.330 njih, dobilo je uslovnu kaznu, njih 56 je kažnjeno novčano, dok kaznu u kućnom pritvoru služi 13 roditelja. Tokom 2014. godine broj nesavesnih roditelja koji su se našli iza rešetaka bio je duplo veći, dok je uslovne kazne dobilo 1.110 očeva i majki. 
 
Međutim, statistički podaci pokazuju da većina roditelja koji budu na odsluženju zatvorske kazne, u kaznenim ustanovama provedu između tri i šest meseci, iako zbog neplaćanja alimentacije mogu da dobiju kaznu zatvora u trajanju od tri godine.
 
Ovom krivičnom delu, koje je u grupi dela protiv braka i porodice po brojnosti odmah iza nasilja u porodici, najčešće pribegavaju očevi, te je većina krivičnih prijava podneta upravo protiv njih. Sa druge strane, tokom 2015. godine, 3.884 deteta su nakon razvoda pripala majci, a 752 su ostala sa očevima. 
 
Stručnjaci ističu da je teško odrediti koliko dece ne dobija alimentaciju jer neki roditelji uplatama s vremena na vreme održavaju prividnu sliku o izmirenju svojih obaveza. U borbi za ostvarenje detetovog prava na izdržavanje, roditelj može da tuži i detetove najbliže srodnike. To su uglavnom babe i dede koji imaju redovna primanja, odnosno penziju. Ovakvi slučajevi su lako rešivi, pogotovo ukoliko roditelj koji duguje alimentaciju nema nikakvu pokretnu ili nepokretnu imovinu. Međutim, većina roditelja izbegava ovu situaciju, jer ona dodatno komplikuje porodične odnose, a može se i odraziti na odrastanje deteta.
 
Građanski zakonik uvodi alimentacione fondove
 
Prednacrt građanskog zakonika, koji je trenutno u javnoj raspravi, donosi značajne novine u ovoj oblasti jer predviđa formiranje alimentacionih fondova iz kojih bi država isplaćivala izdržavanje deteta, u slučaju da jedan od roditelja tu obavezu izbegava.
 
Država bi preuzela na sebe i prinudnu naplatu alimentacije od roditelja dužnika. On bi morao da vrati iznos koji je isplaćen na ime alimentacije njegovom detetu uz troškove prinudne naplate. Isplaćivanje alimentacije iz ovog fonda bilo bi moguće samo ukoliko roditelj izbegava ovu obavezu tri meseca uzastopno ili u roku od šest meseci s prekidima. 
 
U Hrvatskoj je ova oblast regulisana pre dve godine, kada je donet Zakon o privremenom uzdržavanju, kojim je propisano da, ukoliko roditelj ne plaća alimentaciju duže od tri meseca, dete ima pravo na izdržavanje na teret države. Ova sredstva država naplaćuje uz pomoć centra za socijalni rad koji donosi rešenja kojima nalaže roditeljima dužnicima da državi vrate novac za alimentaciju. Tako su rešenja centara za socijalni rad dobila snagu sudskih izvršnih odluka, što značajno pojednostavljuje i ubrzava prinudnu naplatu dugovanja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.