Turistima koji odustanu od Turske vraća se 95 odsto uplate

Turistima iz Srbije koji odustanu od letovanja u Turskoj biće vraćeno 95 odsto uplaćenog aranžmana, a oni koji odluče da letuju u toj državi, to će moći da urade, dogovoreno je danas na sastanku predstavnika Er Srbije i Nacionalne asocijacije turističkih agencija (Juta).

"Sutra leti jedan avion, a u subotu dva i za sada je to tako, videćemo od sledeće sedmice kakva će biti dalja situacija", rekao je potpredsednik Upravnog odbora Jute Milan Lainović.

On je naveo i da je na sastanku Jute sa Er Srbijom dogovoreno da turističke agencije mogu da otkažu avione Er Srbije "bez penala, što znači bez ikakvih troškova i da, ako hoće da nastave da lete (angažuju avione) to mogu i da urade".

On je objasnio da to znači da će putniku koji je aranžman platio 1.000 evra biti vraćeno 950 evra, odnosno da će mu na ime kumulativni troškova biti naplaćeno 50 evra.

Lainović je rekao i da je ostavljeno turistima da sami odluče da li će letovati i da najveći problem nije bio u vraćanju novca, već u preusmeravanju na druge destinacije.

"Nije problem da se ljudima vrati novac. Najveći problem je na koje destinacije preusmeriti ljude jer je velika popunjenost kapaciteta i veoma je teško da nadjete mesta, pogotovo za novac koji su uplatili za letovanje u Turskoj u hotelu sa pet zvezdica", rekao je on.

On je dodao i da je do sastanka došlo jer ministarstva trgovine i turizma i spoljnih poslova Srbije nisu donela zvaničnu preporuku o putovanju srpskih turista u Tursku, posle uvođenja vanrednog stanja u toj zemlji.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas da su zbog uvođenja vanrednog stanja u Turskoj turističke agencije dužne da turistima koji otkažu aranžmane vrate najveći deo uplaćenog novca.

  • dule

    22.07.2016 12:54
    Zašto 95%? Proglašeno je vanredno stanje, ovo je svinjarija.
  • Srbija je to, brale!

    22.07.2016 09:11
    Ima da bude kao sa potvrdama od zdravstvenog centra.
    Ne postoji način da nateraju agencije da to urade.
    Jedino privatna tužba, sudski postupak, pa da sudija postupi po preporuci ministarstva i Juta-e.
    U međuvremenu, neki će zatvoriti agencije, pa se postupak obustavlja.
    Srbija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija