Dva komarca u Srbiji imaju virus Zapadnog Nila

Virus zapadnog Nila izolovan je kod dva komarca u Srbiji, tačnije u Beogradu.

Direktor Instituta za javno zdravlje "Batut" dr Dragan Ilić kaže za "Blic" da sada građani treba da budu oprezni.

"U narednom periodu možemo očekivati i prve slučajeve ovog virusa kod ljudi", kaže Ilić. "Bitno je da se štite ljudi koji žive u podrumima zgrada pored podstanica za grejanje, jer se i tamo razmnožavaju komarci. Uz to, bitno je da ujutru i uveče nosimo duge rukave i nogavice. Ipak, ukoliko dobijemo visoku temperaturu, groznicu, glavobolju, a izujedali su nas komarci, trebalo bi da odemo lekaru, a ako je neophodno, i na Infektivnu kliniku", rekao je Ilić.

On dodaje da u 80 odsto slučajeva oboleli nemaju simptome, dok u oko osam odsto mogu da dobiju tešku kliničku sliku, koja podrazumeva upalu mozga i moždanica, kada je neophodno i da se priključe na respirator. "Dakle, nema opuštanja, jer je groznica Zapadnog Nila izuzetno ozbiljna bolest o kojoj treba razmišljati na vreme", zaključio je on.

"Virus je pronađen kod našeg domaćeg komarca, koji je inače najrasprostarnjeniji i najbolje prenosi ovaj virus. U dve klopke smo pronašli komarce sa virusom, ali ne možemo da damo prognizu o brojnosti zaraženih komaraca. S obzirom da smo zapadni Nil rano detektovali ove godine, građani treba da se pričuvaju", kaže Ivan Aleksić, biolog iz Zavoda za biocide.
 
Virus se prvi put pojavio pre skoro 80 godina u slivu zapadnog Nila u oblasti Ugande. Potom se proširio Afrikom i prešao u Aziju, Evropu i Severnu Ameriku.

Groznicu zapadnog Nila mogu dobiti svi, ali najpodložnije su osobe za slabim imunitetom, kao i hronični bolesnici.

  • polarni

    01.08.2016 13:52
    cudne suprotne cinjenice
    Pre 1-2 godine kad su prvi put pricali o toj bolesti. pisali su novinari da bolest prenose neki posebni "tigrasti" komarci i bile su neke takve slike uz clanak :) a sad kazu da prenose i domaci obicni komarci i druga slicica uz clanak...

    Kako ste jadni i bedni glupi manipulatori :) nije ni bitno sta je istina jer od ove genocidne drzave i genocidnih novinara koji lazu masovno i prenose dezinformacije ne moze se ocekivati istina i pomoc.
  • seljak

    28.07.2016 22:03
    akcija
    Prvi put u istoriji Srbije sveopsežnom akcijom pod rukovodstvom "nebojše iz beograda"
    uhvaćena su oba krvoločna komarca koja su spremali državni udar.
    Hvala velikom vođi i njegovom timu, moći ću mirno da dremnem.
  • Mukica

    28.07.2016 17:19
    Mislim da ta dva komarca nemaju obavezno zdravstveno osiguranje.
    A i ne umeju da pozovu Call centar.
    Ali imaju sva prava, kao i bubamare koje su zaštićene.
    Možda da ih prosledimo kao migrante, zemljama koje ih mogu izlečiti?
    Ili da ih vratimo u zemlju koja ih je inficirala?
    U svakom slučaju, elpo što su nas obavestili.
    Stotine hiljada će biti ili su bili u Grčkoj, koja se uopšte ne štiti od komaraca.
    Dakle, sam pokušaj plašenja baš nije efikasan.
    Da su rekli - poskupljuje struja... više bi vredelo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija