Pojedini poslodavci zloupotrebljavaju trudnice da izvuku pare od države

Sve više firmi zapošljava žene u drugom stanju i daju im ogromne plate, a zatim deo porodiljske naknade koju isplaćuje država uzimaju za sebe.
Međutim, nakon prestanka trudnoće, porodiljskog bolovanja, prava na posebnu negu deteta, što sve zajedno može da traje i do pet godina, žene ili prestaju da rade u tim firmama ili im se plata vraća na minimalac. Za sve to vreme državni budžet oštećen je za milionski iznos, dok poslodavac za sebe uzima deo trudničkih naknada koje isplaćuje Republički fond za zdravstveno osiguranje.
 
Prema rečima izvora "Kurira", plate žena, nakon poslovođinog saznanja da je trudna, naglo skaču.
 
"Radnica I. J. iz Beograda bila je zaposlena na mestu programera sa platom od 30.000 dinara, a kada je zatrudnela, dobila je platu od 170.000 dinara. Naravno, niko drugi od zaposlenih nije dobio povećanje plate, niti je iko doveden na njeno mesto dok je ona bila na bolovanju, a veći deo tog novca uzimao je poslodavac", rečeno je za ovaj dnevni list.
 
Ipak, ovo nije jedini scenario prevare. Neke žene otvaraju fiktivne firme u periodu trudnoće kako bi ostvarile pravo na trudničku i porodiljsku naknadu, a onda ih po završetku porodiljskog odmah zatvaraju. Šefica Odseka za poslove u oblasti finansijske podrške porodici s decom Milena Antić Janić potvrđuje ova saznanja i dodaje da se radi sve kako bi se ova pojava suzbila.
 
"Najčešći scenario zloupotreba su zapošljavanje trudnica i ugovaranje enormnih zarada, koje su višestruko veće od onih koje imaju ostali zaposleni. Ima firmi u kojima su trudnice jedini zaposleni. Bilo je slučajeva da poslodavac uveća pet puta platu ženi koja je već na porodiljskom, a to posle pravda njenim napretkom u radu. Prvo smo upozorovali, pa smo se obraćali Inspekciji rada, pa Poreskoj upravi. Čak su i donesene neke presude u našu korist, gde smo uspeli da dokažemo da je na delu prevara. Ministarstvo za rad i socijalna pitanja sprema nov nacrt zakona o finansijskoj podršci trudnicama kako bismo ih zaštitili i sprečili zloupotrebe", zaključuje Antić Janić.
  • @opaaa

    02.08.2016 12:08
    Srce moje dvadeset godina si se školovala a ništa naučila nisi!! Nemoj biti tako alava i zla...
  • opaaa

    02.08.2016 10:23
    Uravnilovka, a komentatori? Javile se kuvarice i spremacice i njihovi muzevi fizikalci da objasne da makar u trudnoci treba svi da smo isti. Komunizam brale, radis koliko "mozes" a uzimas koliko ti treba. Osim sto se to pokazalo da ne moze da postoji u prirodi. Jer su neki prosto pametni i vredni, a neki prosto glupavi i lenji. E pa ja sam se skolovala 20 godina zato sto mogu i zato sto hocu vise. I zaradila sam vise, i navikla na vise i vise mi treba i kad sam trudna. Sasvim ispravno je da porodilja prima platu koju je imala i prethodnih godinu dana. Kako sejes tako zanjes. Bile uciti i raditi i vi ostale.
  • Terješkova

    01.08.2016 21:14
    @Građanka
    Ne treba nikako da odustanete od potomstva... Hej ja imam četvoro... Jedno 25, jedno 22 i dvoje 11godina!! Porodica to je država a ne ova naša Srbija da ne kažem menažerija!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.