Da li je Saša Janković glava opozicije?

Sudeći prema reakcijama vlasti na bilo koju kritiku koja stiže od zaštitnika građana Saše Jankovića, on je, u nedostatku opozicije, njen najveći neprijatelj.
Ukoliko zaista reši da uđe u političke vode (kako se već naveliko spekuliše), kao kandidat za predsednika može da bude meta na koju će najčešće "pucati" iz vlasti, piše Blic.
 
Najnovija Jankovićeva izjava, u kojoj je jasno rekao da živimo u državi gde sve zavisi od jednog čoveka, podigla je na noge brojne predstavnike vlasti. Tako ministar rada Aleksandar Vulin kaže da je "žalosno da je jedna veoma važna institucija kao zaštitnik građana pretvorila sebe u političku organizaciju".
 
"Janković se bavi politikom i to je nesporno, raduje me ako će izaći na izbore. On ne može da ocenjuje političku situaciju u Srbiji i da se svaki dan opredeljuje prema predsedniku Vlade i državnim funkcionerima, ako to nije deo njegovog posla. Interesuje me ko štiti građane od zaštitnika građana, jer Janković ne može da završi rečenicu, a da ne pomene Vučića. Postoji neka fascinacija Vučićem, sve se posmatra kroz njega. Ko je on da objašnjava da će sve biti po volji Vučića", rekao je Vulin.
 
I ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ima isti stav. "Janković se više ne bavi svojim poslom, već isključivo politikom. On ima neku vrstu opsednutosti Vučićem. Da li je to možda neka najava izborne kampanje ili nečeg drugog, ne znam, to ćemo videti", kaže Stefanović.
 
Zaziranje vlasti
 
Analitičari smatraju da ovakve izjave ukazuju da vlast mnogo zazire od Jankovića. Cvjetin Milivojević kaže za Blic da je sva negativna kampanja oko Jankovića kao zaštitnika građana pozitivna za njega kao političara.
 
"Svako ko se bavi politikom poželeo bi ovakve napade. Vlast se zbog toga i plaši njega jer su svesni da i negativan publicitet koji stvaraju o njemu putem svojih medija može imati suprotan efekat na predsedničkim izborima. Saša Janković je do pre godinu dana bio autsajder, ali posle afere 'helikopter' i kampanje zbog njegovih navodnih grehova iz mladosti (afera pištolj), on je postao prepoznatljiv i pozicioniran u društvu. Što se tiče njegovog uspeha na predsedničkim izborima, on sam nema šansi. Ozbiljan može biti samo ako ga podrži celokupna opozicija, i ona koja je građanski i ona koja je nacionalno opredeljena", kaže Milivojević. 
 
Umesto opozicije
 
Analitičar Dragomir Anđelković ima drugačiji stav.
 
"Janković je u političku trku ušao pre dve godine. On je prepoznao da opozicija nema kandidata za predsednika i našao je prostor da tu deluje. Što se tiče reakcije vlasti na njegovu kritiku, ona je logična jer ga napada kao političkog oponenta, a ne kao zaštitnika građana", kaže Anđelković za Blic.
  • DonJuan

    02.08.2016 14:21
    Samo u idiotskoj zemlji sa idiotskom vlascu kao sto je ova zastitnik gradjana moze da bide najveci naprijatelj vlasti, jer se ova vlast boji kontrole, zakona i bilo kakvog ogranicenja moci. Ali svaki narod ima vlast kakvu zasluzuje.
  • koka

    02.08.2016 13:50
    demokratija
    Imam dovoljno godina da ne nasedam na reci onih nazovi demokrata koji misle da oni koji ne misle kao oni moraju biti botovi pa cu reci ono sto mislim a to je da gosp. Jankovic govori kao politicar i ponasa se kao opozicija a ni malo ga ne muci savest za kontradiktorne izjave i smrt prijatelja. Sigurna sam da on nije dobar ni posten covek a vi izvolite.
  • nervirach

    02.08.2016 13:32
    Taman kada pomislis da ne moze gore. Opozicija po meri vlasti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.