Od jeseni kompletan registar svih profesora u Srbiji

Profesori svih univerziteta biće od jeseni upisani u jedinstven elektronski registar, tako da će moći da se vidi da li neko predaje samo na jednom ili dva-tri fakulteta.

Jedinstveni registar nastavnika deceniju unazad traži akademska zajednica, a taj posao na sebe je preuzelo Ministarstvo prosvete, praveći jedinstvenu bazu. Ona je već u funkciji, a od naredne školske godine biće i kompletirana. Podatke o svojim nastavnicima prvi su uneli državni fakulteti, a sada bazu popunjavaju privatne visokoškolske ustanove.

"Kada registar bude završen, trebalo bi da za svakog profesora može da se vidi gde je sve angažovan i da li je to u skladu sa zakonskih 30 odsto preko fonda časova u matičnoj ustanovi. U ovaj registar podatake o zaposlenima unose i naučnoistraživačke ustanove, pa će se za svakog naučnika javno videti kakve naučne rezultate je postigao i gde je sve angažovan", navodi pomoćnik ministra Milanov Šuvakov za "Novosti".

Registar nastavnika važan je jer su u prvom ciklusu akreditacije visokoškolskih ustanova mnogi redovni profesori angažovani na više fakulteta, kojima su bili potrebni da bi ispunili uslove za akreditovanje. Bila je javna tajna da su mnogi prelazili sa jednog na drugi univerzitet, kako je kome dolazio red za akreditaciju. Registar nastavnika pokazaće gde je ko angažovan, ali i dalje se neće videti da li profesori, preko norme, rade na fakultetima u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Ova baza je deo velikog projekta "otvorenih podataka" Ministarstva prosvete u kojem se već javno, na sajtu ministarstva, nalaze podaci o školama, broju učenika, zaposlenima, finansijama i drugo. Uskoro će sistem dobiti i nove funkcije. Od naredne školske godine svi akteri u obrazovnom sistemu imaće naloge da sami ulaze u sistem. Nastavnici će moći da provere da li su ispravni podaci koje su škole unele. Isto će moći i zaposleni na univerzitetu i u naučnim institutima.

Svako će imati različit nivo ovlašćenja i vrstu podataka koju će moći da menja. Tako će nastavnici moći sami da unose podatke o seminarima i drugim vrstama stručnog usavršavanja koje su pohađali i da na objektivan način ocenjuju ove kurseve.

  • DJOKA

    04.08.2016 19:21
    Predlažem registar SVI DRŽAVNIH ČINOVNIKA.Bilo bi fino videti multipraktik osobe na jednom mestu.Ima koji stižu po platu u tri državne ustanove!
  • Pera

    04.08.2016 15:12
    Prvi nivo
    Prvi nivo obrazovanja je pripremni predskolski program . Kako su predskolske ustanove u ingerenciji lokalnih samouprava morala bi da postoji baza podataka i za vaspitace na republickom nivou jer lokalne samouprave takodje love u mutnom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija