Mira Krdžić - jedina žena rudar u Srbiji

Jedina žena rudar u Srbiji Mira Krdžić iz Ušća, više od 20 godina silazi u Ibarski rudnik Baljevac, predvodeći i po 40 rudara.
Kako je rekla za "Betu", povodom Međunarodnog dana rudara 6. avgusta, ceo život joj je vezan za rudnike, a  visoke potpetice i svakodnevnu garderobu brzo je zamenila gumenim čizmama, radničkim odelom i šlemom.
 
"Bez obzira na tri smene u kojima sam radila u tami rudarske jame, uz sve redovne kućne poslove, uvek sam volela da izgledam lepo i uredno. Niko ko me prvi put sreće nije verovao da sam rudarka. Eto, jedan lekar kod koga sam otišla, mislio je da se šalim i ostao u sopstvenom uverenju da sam neka sekretarica u firmi", kaže ona.
 
U Tadenju, na ulasku u jamu, svi rudari hrle da se pozdrave sa, kako kažu "starim dobrim drugom i kolegom".
 
U punoj opremi, Mira Krdžić u rudnik ulazi kao u svoju kuću, a u punoj tami hrli prema grupi rudara. Dočekuje ih, u oknu u kome je jako hladno zbog strujanja vazduha prouzrokovanog provetravanjem.
 
"Mira je pravi vođa smene, pravi kolega i razlike između nje i nas nije bilo, niti je moglo biti, jer je radilo podjednako kao i mi, i o svemu je brinula. Sve je propisno radila”, kaže Ivan Milićević, takođe vođa smene u oknu Tadenje.
 
Jedan od radnika dodaje kako "njegova žena nikada ovaj posao ne bi radila, iako voli da šefuje".
 
Međutim, u rudniku nije uvek veselo. Kako kaže, bilo je i požara i gasova, ali da se sve sa prisebnošću da rešiti.
 
"To je zemljina utroba i nikada se ne zna, ali uspevali smo da saniramo i vatru i curenje gasa, mada nije bilo lako. Uostalom pamtim samo lepe stvari i u životu uvek idem napred", priča ona.
 
Dodaje da je rudarski posao težak, te da od njega često odustaju i sami muškarci. 
 
"Sama sam se izborila za ravnopravnost o kojoj se mnogo govori i verujem da to svaka žena može da učini ukoliko veruje u sebe. Mnogo sam želela da budem rudar i bila sam presrećna kada su mi to i dozvolili”, kaže Mira.
 
Već neko vreme radi na poslovima dispečera sa obavezom silaska u jamu, jer to podrazumeva brigu o rudarima, kao i tehničkim uslovima njihovog rada i opstanka u jami. Ipak, briga o rudarima je raduje, jer su oni njena druga porodica.
 
"I kada bih se ponovo rodila, opet bih izabrala ovaj posao, jer ga zaista volim i duboko poštujem ljude koji ga rade. Verujte, nije lako, ali biti rudar znači zaista nešto veliko, jer je to posao koji zahteva i mentalnu i fizičku spremnost, a ja sam žarko želela oduvek da ga radim”, zaključuje jedina žena rudar u Srbiji.
  • Драган

    05.08.2016 19:37
    неправда
    Стварнонеправедно према женама. Дајте изборите се да има макар 50% жена рудара
  • Slučajni prolaznik

    05.08.2016 14:44
    Ravnopravnost polova
    Ova žena može da priča o ravnopravnosti polova, ostale koje se zalažu za ravnopravnost prvo mesec-dva kod nje na posao.
  • glup soon

    05.08.2016 13:05
    Da "ispravim"
    Kako se počelo sa "novogovorom", ova žena je rudarka a ne rudar!
    Tako mi reče na RTV "master psihološkinja" a ne masterka ili bečelorka...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija