Latinka Perović: Nismo izašli iz devedesetih

Mentalno nismo izašli iz perioda ratova 90-ih godina, odnosno nije promenjena paradigma koja je do njih dovela, izjavila je za Radio Slobodna Evropa istoričarka Latinka Perović.
"Čovek se zaprepasti kad čuje neke izjave. Možda sam stroga ali to vodi degeneraciji političkog mišljenja ovde. Stanje je zabrinjavajuće rđavo", ocenila je Perović. Ona smatra da nije uverljivo prihvaćena alternativa o modernoj državi, vladavini prava, poštovanju manjinskih prava.
 
"Naravno, veoma je žilava ta narodnjačka tradicija, koja je u suštini jednopartijska. Srbija se vraća na nju. No, pitanje je koliko može da tako izdrži, a da istorijski ne propadne", naglasila je Latinka Perović. Prema njegnim rečima, trenutne tenzije između Beograda i Zagreba moraju se posmatrati u širem, regionalnom kontekstu.
 
"Osim sukoba sa Hrvatskom, postoje tenzije u odnosima Srbije sa BiH, Kosovom, zatim Crnom Gorom. Dakle, u svim tim sudarima na jednoj strani je Srbija, a na drugoj ostale države sa prostora bivše Jugoslavije. To ukazuje na širi problem", rekla je Perović. Po njenom mišljenju, mi nismo mentalno izišli iz perioda ratova 90-ih godina.
 
"Proglasili smo prekid oružanih sukoba, podlegli nekoj varljivoj nadi da će doći do evropskih integracija, da će lako doći do pomirenja. Nažalost, ništa se od toga nije desilo. Dakle, u pitanju je veoma kratka amnezija nakon tako teških sukoba, posle koje su usledili svi ovi sporovi koje sam pomenula", navela je Perović.
 
Po njenom mišljenju, ne prihvata se realnost koja je nastala posle tih ratova – a ona je nesumnjivo u činjenici da su se ti narodi organizovali u posebne države, da izgleda nisu shvatili da te države ne moraju biti etničke. One mogu ostati multietničke sa svim ljudskim i manjinskim pravima orijentišući se na modernizaciju, smatra Perović.
 
Međutim, ta filozofija nije prevladala jer nismo promenili paradigmu koja je dovela do ratova 90-ih. Jedno od ključnih pitanja koje je u dubokoj podlozi onoga što se danas događa jeste baš u tome kako se raspala Jugoslavija, šta su bili uzroci, kako je došlo do dramatičnih sukoba, istakla je ona. Upitana zašto nije promenjena ta paradigma ona je odgovorila da je uvidela proučavajući Srbiju 19. i 20. veka, zatim Kraljevinu i socijalističku Jugoslaviju, da su promakli, pre svega istoričarima, protivrečni paralelni procesi.
 
Činjenica je da su se ti jugoslovenski narodi našli u jednoj državi, a da se međusobno nisu dobro poznavali. Tek u zajedničkoj državi posle Prvog svetskog rata su otkrivali da imaju različite interese i nacionalne ciljeve, da su pošli od integralističke orijentacije i stanovišta da je to jedan narod. Međutim, život je pokazao da to nije jedan narod, već da je život u različitim imperijama pre stvaranja Jugoslavije ostavljao duboke tragove, istakla je Latinka Perović.
 
Paralelno se taj proces integracije dovršavao i u drugoj Jugoslaviji koja je takođe imala diktaturu proklamujući veoma rigidno jugoslovenstvo. Istovremeno, tekao je i proces dovršenja nacionalne integracije u svim tim narodima. Naravno, zbog toga što nije pronađeno pravo rešenje za zajednički državni okvir došlo je do brutalne dezintegracije kroz ratove i taj proces se nastavlja, ocenila je ona.
  • David Štrbac

    06.08.2016 07:53
    Nažalost
    Nije ni gospodja izašla iz 60-ih i 70-ih godina XX veka... Autotarizam komunističke SFRJ je njena egzistencijalna bit.
    Sve je bilo lepo i divno dok je cenzurisala i krojila preko saveza komunista, a sklonili su je jer je preterivala i za njihov ukus.
  • ST

    05.08.2016 21:38
    Istinu gospodja zbori...To je posledica siromastva i otimanja za vlast (u obe zemlje).Naravno,bez ikakve odgovornosti...
  • Analitičar

    05.08.2016 21:25
    Nedovršen krug
    Nisam sklon teorijama zavere protiv Srba ili da kažem protiv Srbije ali ipak postoje neke zakonomernosti.Naime,tačno je da ni mi ni Hrvati nismo doživeli potrebnu katarzu bar kada je u pitanju obostrana ružna prošlost,dalja ili bliža ,svejedno ali poslednjih nekoliko godina Srbija ipak nije svirala u žice prošlosti dok Hrvatska vlast jeste .Ne pravdam zločine svog naroda kad god da su se desili ali taman smo se okrenuli budućnosti više nego prošlosti kad evo opet nazzi dobošara i paljevine iz Hrvatskog komšiluka.Mislim da u ovom trenutku ne smemo podleći njihovim provokacijama i probuditi svoje duhove prošlosti koje smo taman malo ućutkali.Neka se Hrvati bave sami svojom ružnom i tužnom prošlošću.Ajmo mi napred,koliko god sporo to išlo ipak se pomeramo.Nema vajde od prošlosti.Pamtimo istoriju ali se i učimo da budemo pametniji od nje.Branimo svoje dostojanstvo i ugled ali bez zapaljive retorike i bombastičnih izjava jer samo to čekaju veliki da nas još više zavade i prodaju nam svoje oružje.Neka Hrvati snose sami cenu svoje gluposti i mržnje.Mi treba da se jednom odvojimo od toga jer druge nema osim ako nećemo nove sukobe i ratove a verujem da nam ih je ovde na Balkanu dosta zauvek ratova.I još nešto ne moramo se mi sada posipati pepelom i sebe proglašavati lošijim od Hrvata i sebe kriviti više nego što objektivno jesmo kao što sada pokušavaju da nam nametnu i neki dežurni intelektualci koji se pojave samo kad treba pljuvati po Srbiji a nema ih nigde kad je treba braniti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.