Lopovi demolirali carsku palatu na arheološkom lokalitetu kod Negotina

Tragajući za zlatom divlji kopači su pre nekoliko dana uništili iskopane objekte carske palate na kasnoantičkom lokalitetu "Vrelo" Šarkamen kod Negotina.

Vandali su se posebno ustremili na vodotoranj pored jugoistočne kule, postrojenje koje je carsku palatu snabdevalo vodom, jedinstven nalaz te vrste i jedan od tri takva objekta u Srbiji.

"Nažalost, ovaj objekat je oštećen od strane vandala pre konzervatorsko-restauratorskih radova i konačne interpretacije. Namera nam je bila da rekonstruišemo njegovo funkcionisanje uz pomoć tima stručnjaka, arheologa, arhitekata i inženjera hidrologije, ali su sada dragoceni podaci izgubljeni u rušilačkom pohodu "zlatara". Oštećena je platforma bazena taložnika, konstrukcija kontrolnog mosta, potpuno je uništeno dno kanala za dovod vode i oštećen je luk svoda kanala za prelivanje", ističe za "Novosti" rukovodilac istraživanja na "Vrelu" dr Sofija Petković, viša naučna saradnica beogradskog Arheološkog instituta.

Svoj rušilački pohod vandali su pod okriljem noći između 4. i 5. avgusta nastavili i na prostoru zapadne kule šarkamenskog carskog memorijalnog kompleksa.

O svemu je obaveštena policija, obavljen je uviđaj i prikupljeni su forenzički dokazi.

Opširnije o ovom vandalskom činu možete pročitati OVDE.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.