Mladi razočarani, žele da odu odavde, a u stranke se učlanjuju zbog posla

Mladi u Srbiji svoj dan, 12. avgust, dočekuju kao nezaposleni, politički neaktivni, razočarani, bez materijalnih mogućnosti da zasnuju porodicu, sa željom da odu odavde.
Njihov položaj je, ocenjuje Jelena Milanović, predsednica UO Krovne organizacije mladih (KOMS), nezadovoljavajući - čak dve trećine izdržavaju roditelji, svaka druga mlada osoba nema posao, 70 odsto izjavljuje da želi da se odseli, a oni koji su članovi političkih stranaka učlanjuju se samo da bi dobili posao.
 
Istraživanja na koja se KOMS poziva pokazuju i da 45,9 odsto mlađih od 30 smatra da je državni posao najbolji, a više od polovine misli da ne može svojim radom da zaradi za život. U ovo su posebno ubeđeni žitelji istočne i južne Srbije. Polovina ove populacije kaže da ovo neće biti moguće sve do 2020. godine.
 
Takođe, za aktivno učešće u društveno-političkim dešavanjima u zemlji zainteresovan je tek svaki deseti, a više od 60 odsto njih izjašnjava se da nema poverenja u političke partije.
 
- Svi danas konstatuju da je najveći problem to što su mladi nemotivisani, a mi odgovaramo da to nije problem, već rezultat sveukupne situacije. Ne uključuju se u politiku jer ne žele da budu samo dekoracija i da umesto njih odlučuje neko "veće staraca". Žele da zaista igraju ključnu ulogu u kreiranju svoje budućnosti - kaže Milovanović.
 
Ona pominje i nepovoljan materijalni položaj novih generacija, što zbog kasnog osamostaljivanja, što zbog nemogućnosti kombinovanja rada i studiranja. Obrazovni sistem je nefleksibilan, a samo sedam odsto mladih i studira i radi. Isti je procenat mladih osoba u parlamentu, a skupštinski Odbor za omladinu i sport ne postoji od 2012. Oni su ubeđeni da ih političke elite ignorišu, prenose Novosti.
 
Kakav je profil prosečnog "omladinca" u Srbiji?
 
On u najvećem broju slučajeva ima završenu srednju školu, uglavnom je bez stalnog posla, nije se ni finansijski, ni stambeno osamostalio, ne pohađa nikakve dodatne obuke, nije zadovoljan politikom, ni medijima, misli da su kriminal i vršnjačko nasilje glavne bezbednosne pretnje, veruje da su alkohol i droga lako dostupni.
 
Skoro polovina mlađih od 30 veruje vojsci, a nešto više od trećine policiji. Daleko ispod njih su sve ostale poluge državnog sistema. Oko 44 odsto mladih sa pravom glasa glasalo je na lokalnim, pokrajinskim, parlamentarnim ili predsedničkim izborima u protekle četiri godine.
 
Zanimljivo je i da posao aktivno traži tek 10 odsto ispitanika, a 5,3 odsto niti traži posao niti se školuju. I dok su zaposleni mahom muškarci između 25 i 30 godina, studenti su u većini slučajeva devojke i to iz gradskih naselja. Takođe, momci koji još zavise od roditelja to obrazlažu nedostatakom novca, dok je za devojke presudna želja da ostanu sa mamom i tatom.
 
Većina mladih svoju ekonomsku situaciju opisuje kao prosečnu, trećina je opisuje kao dobru, dok je 9,9 odsto opisuje kao lošu ili izrazito lošu.
 
Što se tiče zdravlja, svaki treći omladinac je pušač, a svaki drugi je u toku prethodnog meseca pio alkohol. Svaki deseti ga pije više puta nedeljno, a mladi u proseku prvi put probaju alkohol sa 16 godina. S marihuanom redovno ima posla oko šest odsto ove populacije.
  • Lala

    13.08.2016 09:51
    Crnjak..
    U ovoj drzavi NIKADA nece biti dobro, kroz celu istoriju ovaj narod se pati zbog politicara koji gledaju svoj interes.To je od kada je onaj prvi sisao sa drveta i jos se nije ispravio.
  • Mlad

    13.08.2016 09:41
    Mladi koji nisu završili nikakvu ozbiljnu školu, Žele da odu ili se učlanjuju u stranke.Kolege, poznanici i ja smo završili državne ozbiljne fakultete i svi radimo, ili kao preduzetnici koji rade sami,ili za druge preduzetnike. Nesposobni odlaze ili im treba stranka, sposobni se bore kroz život.
  • Gradjanin

    13.08.2016 08:55
    Ne znam za vas, ali ja osecam boljitak kao i svi gradjani ove zemlje, sve ide na bolje, svaka cast vladi, kako nam ide, kako kaze ona stara, jos malo pa cemo pod sljivu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija