Univerzitet u Beogradu među 300 najboljih u svetu

Univerzitet u Beogradu popravio je plasman na prestižnoj Šangajskoj listi, koja je jutros objavljena, i nalazi se među 300 najboljih svetskih univerziteta. Rangiran je između 201. i 300. mesta.
Prošle godine Univerzitet u Beogradu našao se u grupi univerziteta koji zauzimaju pozicije između 301. i 400. mesta. Univerziteti na listi se rangiraju od prvog do 100. mesta, a potom se ostali svrstavaju u rangove koji obuhvataju po 100 mesta.
 
Rektor Vladimir Bumbaširević rekao je da je očekivao da se Univerzitet nađe na Šangajskoj listi i da je očekivao da zauzme poziciju kao i prošle godine. "Iznenađen sam što smo popravili plasman na prestižnoj Šangajskoj listi. Međutim, imali smo naučnika koji je bio među najcitiranijim u svojoj oblasti – matematici", rekao je Bumbaširević.
 
Među prvih 10 univerziteta, već tradiocionalno, nalaze se osam američkih i dva britanska univerziteta. Prvi na listi je Harvard, zatim slede Stenford, Berkli, Kembridž, MIT, Prinston, Oksford, Kalifornijski tehnološki institut, Kolumbija, Univerzitet u Čikagu.
 
Univerzitet u Ljubljani i Univerzitet u Zagrebu jedini su još iz regiona plasirani na ovoj listi i nalaze se između 401. i 500 mesta. Univerzitet u Beogradu se prvi put našao na listi 2012. godine, kada je svrstan u grupu univerziteta koji zauzimaju između 401. i 500. mesta.
 
Šangajska lista koju svake godine objavljuje univerzitet Ciao Tong iz Šangaja jedna je od najuticajnijih u svetu. Ključni kriterijumi za rangiranje su broj objavljenih naučnih radova u međunarodnim časopisima, citiranost, broj dobitnika Nobelovih nagrada i Fildsovih medalja koji su pohađali univerzitet ili na njemu rade.
 
Mada je "Šangajska lista" neformalna, stvar je prestiža biti na njoj, jer obuhvata samo dva odsto svetskih univerziteta.
  • Dr Miggyy

    15.08.2016 21:16
    NAUČNI NAPREDAK!

    Čestitke za napredak BU na Šangajskoj listi na mestu 201 do 300. Srećan sam zbog napretka Beogradskog univerziteta, na kome sam, pre 27 godina odbranio doktorat, a nije plagijat, na čuvenoj Šangajskoj listi. Rektor Bumbaširević nije pomenuo ulogu doktora nauka sa plagiranim (ukradenim) doktorskim disertacijama, ima ih i u vladi. Njihov uticaj takođe je značajan, vuku zemlju i nauku unazad. Takođe nije pomenuo temu o razvoju nauke u zemlji i zadržavanja kadrova koje iznedrio BU. Izgleda vlasti ne interesuje nauka i naučnike koji napustaju zemlju, oni misle da su dovoljni, a ne zna se za šta i zbog čega? Inteligencijo nedaj se!

    Čestitke i Novosadskom univerzitetu što je, u konkurenciji od 24.000 visokoobrazovnih institucija širom sveta, Univerzitet u Novom Sadu je u najnovijem izdanju svetske rang liste univerziteta Vebometriks, iz jula 2016. godine, zauzeo 886. mesto.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija