Mašinovođe još pre dve godine upozoravale da će se urušiti tunel na pruzi Beograd-Bar

Mašinovođe su još pre dve godine upozoravale da bi mogao da se obruši tunel Petrovac na pruzi Beograd-Bar, ali niko nije ništa preduzeo.

Tunel dug 935 metara, nadomak Prijepolja, na kraju se i obrušio, a tragedija je izbegnuta samo zahvaljujući sreći, odnosno činjenici da u tom trenutku nije prolazila nijedna kompozicija.

Glavni jamski poslovođa rudnika Štavalj Nedžad Mujović, čiji su rudari uspeli da prokrče ruševine, kaže da je za dlaku izbegnuta tragedija.

"Došlo bi do tragedije velikih razmera da je tada prolazio voz. Navikli smo na sve i svašta, ali nam nije bilo svejedno. Izvukli smo preko 60 kubika zemlje i betona, pojedine gromade bile su teške čitavu tonu", kaže Mujović.

Nadležni u "Železnicama Srbije" nikako da shvate da je putnicima na pruzi od Užica do Prijepolja glava stalno u torbi, konstatuje Vidosav Radojević, najstariji mašinovođa u Srbiji.

"Još pre dve godine smo uočili da tunel visi, da sa plafona opada oplata, i raport o tome predali šefovima Sekcije za vuču vozova u Užicu. Da li je to stiglo do Beograda ne znam, ali na tunelu, kao i na celoj ovoj deonici ništa nije urađeno u poslednjih 25 godina. Zar treba da se desi tragedija da bi neko reagovao", kaže Radojević za "Blic".

Pruga je u takvom stanju, podsećaju mašinovođe, da je od Užica do Prijepolja maksimalna dozvoljena brzina 30 kilometara na sat. Na više mesta, kažu, prete klizišta koja u ambis mogu da odnesu vozove.

Na pitanja "Blica" da li će iko biti sankcionisan zbog havarije, pošto su užičke mašinovođe na vreme upozorile šta se može desiti, "Železnice Srbije" nisu odgovorile.

  • u prolazu

    17.08.2016 14:11
    nagradno pitanje
    A ministarka saobraćaja u zadnje 2 godine je...???

    Ko je tu u stvari kriv???

    Ona i zadržala resor jer je "dobro radila svoj posao"!?!?

    Krivi smo MI, zato što trpimo!!!
  • Yioll

    17.08.2016 12:29
    " ..ali niko nije ništa preduzeo .."

    Srbija - drzava sa ogromnim ugledom u svetu .
  • Super

    17.08.2016 10:49
    Dobro je
    Ovakva slika i situacija je u celom našem narodu i društvu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.