Svadba ne garantuje nasleđivanje penzije

Supružnici moraju da budu venčani najmanje dve godine da bi jedan od njih mogao da nasledi primanja bračnog druga.

Pravo na porodičnu penziju imaju samo supružnici iz bračne zajednice, ili bračni drug iz razvedenog braka, ako mu je sudskom presudom utvrđeno pravo na izdržavanje, potvrdili su u PIO fonfu.

Ukoliko se dogodi da bivši supružnik premine u periodu utvrđenom sudskom odlukom za izdržavanje, razvedeni bračni drug koristi pravo na porodičnu penziju i dalje, dok ne istekne period koji je sud odredio za izdržavanje. Primera radi, ako je sud rekao da 20 godina traje pravo na izdržavanje, bez obzira što je izdržavalac preminuo, bivši bračni drug nastavlja toliko dugo da prima porodičnu penziju.

Ako je umrli osiguranik, ili korisnik starosne ili invalidske penzije, u trenutku zaključenja braka navršio 65 godina života – muškarac, odnosno 60 godina žena – bračni drug može steći pravo na porodičnu penziju pod uslovom da imaju zajedničko dete ili da je brak trajao najmanje dve godine. Ukoliko su manje od toga bili venčani, a nisu imali decu, udova nema prava na penziju svog pokojnog supruga.

Nije redak slučaj da se penzioneri venčaju pod stare dane samo da bi jedno nasledilo penziju. Pri tom prenebregnu činjenicu da ako jedan premine pre isteka dve godine da ovaj drugi ne može da ostvari pravo na penziju. Ova norma primenjuje se od 1. januara 2011, kako bi se sprečile zloupotrebe prilikom nasleđivanje porodične penzije, budući da je bilo dosta slučajeva gde je očigledno da dvoje sklope brak samo zbog koristi, odnosno nasleđivanja porodične penzije. Primera radi, ukoliko je pokojni penzioner, muškarac, zaključio brak sa 66 godina, a umro sa 67 godina i šest meseci, njegova supruga neće moći da nasledi njegovu penziju, jer je brak trajao samo 18 meseci (ne i dve pune godine). Ukoliko su, međutim, imali zajedničko dete, bez obzira na starost deteta, udovica će ispuniti uslove za sticanje prava na porodičnu penziju, iako je brak trajao samo 18 meseci, zaključuju u PIO fondu.

Mnogo je zabeleženih slučajeva da ostareli penzioneri objavljuju oglas u kom traže ženu za pomoć u kući, a za uzvrat nude svoju penziju. Nije ni mali broj žena koje se kandiduju za takvu pomoć i negu, samo da bi nasledile penziju. Međutim, ni u jednom ni u drugom slučaju kod ostvarivanja prava na porodičnu penziju nema automatizma, jer su pravila za to strogo zakonski određena.

To je potrebno naglasiti jer se u Srbiji vanbračna zajednica, čak i pored zajedničke dece i dugogodišnjeg življenja pod istim krovom, ne priznaje. Drugim rečima, vanbračni supružnici ne mogu ostvariti pravo na porodičnu penziju. To pravilo ne važi za decu rođenu u vanbračnoj zajednici, koja su u svojim pravima potpuno izjednačena s decom rođenom u braku. To pak znači da vanbračna deca imaju pravo na porodičnu penziju, ali ne i njihove majke ili očevi.

Naslednik porodične penzije treba da zna da ne prima celokupan iznos penzije, već 70 odsto od tog iznosa. Bračni drug profesionalnog vojnog lica koje je poginulo za vreme dejstva stiče pravo na porodičnu penziju i to pod uslovom da nije zaključio novi brak. Porodična penzija se u tom slučaju određuje u visini od 100 odsto penzije koja bi pripadala vojnom licu.
 

  • Jasmina koralj

    07.12.2022 04:11
    Ja izdrzavam ocuha 40 godina skoro smo napravili ugovor o dozivotnom izdrzavanju,mogu li dobiti penziju njegovu ?
  • Martina Marić

    03.10.2019 16:54
    Porodična penzija
    Ako neko zna da mikaže da li se pravo na porodičnu penziju gubi u slučaju ponovne udaje. Hvala unapred
  • Snezana Tavic

    20.02.2019 19:07
    Porodicna penzija iz Nemacke
    Postovani, pokojni suprug je radio u Nemackoj i umro 14.12.2018. u Nemackoj. Ja zivim u Srbiji, u invalidskoj sam penziji od 2000. 16.01.2019. u PIO Pancevo sam podnela zahtev za porodicnu penziju. Obzirom da imam jako malu invalidsku penziju, interesuje me koliko dugo se ceka porodicna penzija iz Nemacke, pokojni suprug je imao 63. godine i ima staza oko 36 godina u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i zadnji staz je u Nemackoj. Interesuje me otprilike koliki je iznos porodicne penzije i interesuje me dali svaka drzava isplacuje svoju penziju ili posto je suprug bio prijavljen u Nemackoj, Nemacka isplacuje celokupnu penziju za sve drzave. Hvala na odgovoru. S postovanjem

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.