Protest prosvetara: Zašto gase obrazovanje, ko uči našu decu?

Prosvetni radnici, pred sutrašnji protest "Javni pretčas u 5 do 12" u Beogradu, ukazuju na mogućnost novog štrajka, ukoliko u narednom periodu ne bude pomaka u odnosu države prema obrazovanju.

Prema rečima predsednika Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine (USPRV) Zvonimira Jovića,  glavni razlog protesta pred sam početak školske godine jeste neispunjavanje obaveza koje je Vlada Srbije preuzela potpisivanjem Sporazuma o mirnom rešavanju sporova, kojim je prekinut štrajk iz 2015. godine.

Sporazumom je predviđeno poboljšanje položaja prosvetnih radnika, ali godinu i po dana od njegovog potpisivanja prosvetari su podjednako nezadovoljni. Od predviđenih mera, donet je Zakon o platnim razredima u javnom sektoru, koji će se primenjivati od naredne godine, ali Jović ističe da to ne donosi konkretnu promenu položaja prosvetara.

"Sramotan je odnos države prema prosveti, u kojoj radi preko 75 odsto visokoobrazovanih osoba. Razlozi za protest jeste materijalni položaj nastavnika, ali i generalni odnos prema obrazovnom sistemu, kojim se praktično prosveta gasi. Sve je to počelo ranije, sada se samo nastavlja. Favorizovani su privatni fakulteti, a proizvode se 'visokoobrazovani' građani koji ne znaju da rade svoj posao. To je opasno, jer ste dobili ljude sa kvalifikacijama bez znanja, a niste postigli ništa osim brojke", kaže za naš portal Jović.

Mogućnost "praznih klupa" u školama najavili su i Sindikat obrazovanja Srbije, Sindikat "Nezavisnost" i Sindikat radnika u prosveti Srbije, koji su saglasni sa tim da počnu sa štrajkom ukoliko im do 20. septembra ne budu isplaćene zaostale zarade.

I dok se u obrazovnim krugovima vode polemike o uvođenju informatike i dualnog obrazovanja, za Jovića postoji realna opasnost od nestručnog kadra.

"Govorimo o informatici ili dualnom obrazovanju, a pitanje je da li smo obezbedili uslove za sve to. Oprema je zastarela, a fabrike koje bi pripremale učenike za rad - ne rade. Sa druge strane, prosvetni radnici koji su mogli da pobegnu iz zemlje, to su i uradili. Ostaju oni koji moraju ili koji nemaju gde. Dakle, sada imamo negativnu, a ne pozitivnu selekciju i tu se postavlja pitanje ko to obrazuje našu decu?", pita se Jović.

Kao rešenje za poboljšanje prosvetnog sistema Jović je istakao važnost insistiranja na obavezama i pravima dece, opremljenosti škola i materijalnog položaja nastavnika. "Svesni smo da se stvari ne menjaju preko noći, da je za to potrebno vreme, ali je potrebno i da se jednom počne, a nažalost, ni taj početak se još uvek nije desio", zaključuje naš sagovornik.

Protest "Javni pretčas u 5 do 12" održaće se na Trgu Nikole Pašića u Beogradu od 11 časova. 

  • Marko

    31.08.2016 13:17
    @Novosadajanin
    Meni je to jasno samo ne mislim da tako treba i da ostane. Valdja smo se odmakli od toga? U školi ako će već da stoje nečije slike onda to treba da budu slike naučnika. A ne da na svakom ćošku zuri Sveti Sava koji sa prosvećivanjem nema nikakve veze već je to maštarija ove džamahirije i iskrivljenje istorije. Umesto toga može Dositej Obradović.
  • Novosadjanin

    31.08.2016 02:21
    @Marko
    Slike patrijaraha su tu jer je Jovina gimnazija i nastala kao Srpska velika pravoslavna gimnazija pod okriljem Stefana Stratimirovica i Save Vukovica. Posle su petokolonasi iz '45 to pretvorili u ruglo. Tek pre 10-15 godina je gimnazija pocela vracati stari sjaj. Ali za nastavnike koji decu uce da dinosaurusi nisu postojali, da je evolucija kojestarija i slicno - nije im mesto u skolama, vec na ulici ili u lokalnoj kafani da razglabaju svoje kojestarije. A takvih kvazi-nastavnika i predavaca je previse.
  • Marko

    30.08.2016 17:28
    Na primer
    Dok god je Jovina gimnazija u Novom Sadu iznutra okićena kandilima i slikama patrijarha i svetaca a biologiju predaje osoba koja tvrdi da dinosaurusi nisu postojali i da je to zavera, smatraću ovakve proteste lažnim i licemernim. To govori sve o prosvetarima (većini).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.