Zbog dugih procedura teže do hiperbarične komore, pacijenti ispaštaju

Zbog novog pravilnika o hiperbaričnom lečenju koji je u oktobru prošle godine doneo Republički fond za zdravstveno osiguranje životi mnogih pacijenta ozbiljno su ugroženi.

Naime, ovaj pravilnik je dodatno zakomplikovao proceduru za lečenje u hiperbaričnoj komori, što za posledicu ima veći broj amputacija nogu zbog komplikacije šećerne bolesti, ali i veću smrtnost pacijenata, navodi Kurir.

- Novim pravilnikom pojedini pacijenti oboleli od dijabetesa jednostavno su isključeni iz ovog vida lečenja, pa danas pravo na terapiju imaju samo ozbiljni slučajevi, odnosno samo oni koji su, maltene, već izgubili nogu. Ukoliko se ovaj pravilnik ne promeni, šećerna bolest će nastaviti da bude tihi ubica, a RFZO će pacijentima jasno staviti do znanja da zapravo ne radi za njihovo zdravlje i živote - kaže generalna sekretarka Saveza društva za borbu protiv šećerne bolesti Latinka Milojević.

Ona je dodala i da je pravilnik doveo do toga da i pacijenti koji sada imaju pravo na lečenje u hiperbaričnoj komori u Novom Sadu, Beogradu ili nekom drugom gradu čekaju na terapiju po nekoliko meseci duže nego ranije. Kako je obajsnila novina je da o tome ko ima pravo na lečenje odlučuje komisija u bolnici, a ukoliko dobiju uput, pacijenti se šalju RFZO-u da bi se tek nakon toga zakazala terapija.

Specijalista hiperbarične medicine Tomislav Jovanović kaže da je pravilnik urađen nestučno. - Ono što je ostalo nejasno jeste zašto je uopšte ovakav pravilnik donet - povećana je smrtnost, kvalitet života pacijenta je opao, a država će imati mnogo veće troškove lečenja komplikacija bolesti - navodi Jovanović.

U RFZO su na pitanja Kurira o stručnosti komisije i razlozima za kmplikovanje života obolelima građanima odgvorili da je pravilnik izradila radna grupa zaposlenih iz ove ustanove koju je formirao tadašnji direktor Momčilo Babić 16. jula 2013. godine.

- Mišljenje na predmetni pravilnik s predlozima za njegovu korekciju 17. septembra 2015. dali su Ministartsvo zdravlja i Republička stučna komisija za endokrinologiju. Napominjemo da upućivanje na lečenje hiperbaričnom oksidencijom ne predstavlja izuzetak jer se mnoga prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja unazad više godina neometano ostvaruju na sličan način, bez problem i primedbi - naveo je RFZO.

Savet društava za borbu protviv šećerne ebolesti je ministru Zlatiboru Lončaru poslao pismo u nadi da će on svojim autoritetom uticati na RFZO da preispita nedavno doneti pravilnik.

  • Novosadjan

    06.09.2016 20:37
    Kakvi doktori takav i pravilnik
  • Teodosije III

    06.09.2016 17:58
    U poslednjih godinu dana broj pacijenata na terapiji se smanjio SEST PUTA. Razmislite sa cim se to poklapa i sve ce vam biti jasno
  • neko

    06.09.2016 15:53
    Unazad par godina nase zdravstvo se proglasava za najgore u Evropi . Gornja vest to samo potvrdjuje .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.