Gde će građani ubuduće ići po pravdu?

Sudovi i tužilaštva, iseljeni iz beogradske Palate pravde, počeli su da rade na novim adresama.

Očekuje se da će obnova trajati duže od dve godine. Useljena 1971. iseljena ove godine - 45 godina parnica, krivice i optužnica u Palati pravde, dok su se menjali politički i društveni sistemi u zemlji. Ova zgrada je za neke bila pravda, a za mnoge i nedosanjana pravda, u državi koja i dalje znatno kaska u dostizanju standarda brzih i pravičnih suđenja.

Nove prostorije su, bar fizički, poboljšanje uslova rada i smeštajnih kapaciteta za beogradske pravosudne organe.

“Kao ministar mogu da budem i te kako zadovoljna da smo nakon manje od dva meseca uspeli da renoviramo tri hiljade kvadrata i da ga prilagodimo kako za potrebe Tužilaštva, tako i za potrebe suda”, navodi ministarka pravde Nela Kuburović.

“U svakom smislu i u bezbednosnom je u potpunosti zgrada prilagođena potrebama suda. Postoji naravno pritvorska jedinica sa svim neophodnim pratećim stvarima koje idu uz to”, dodaje Ivana Ramić, sudija i portparol Prvog osnovnog suda.

Gde će građani ubuduće ići po svoji delić pravde?

1. Zgrada bivšeg Vojnotehničkog instituta (Katanićeva 15) - Viši sud i Više javno Tužilaštvo, Drugi osnovni sud, Drugo osnovno tužilaštvo i Apelaciono javno tužilaštvo

2. Nekadašnja zgrada SIV 2 (Bulevar Zorana Đinđića 104) - Krivično odeljenje Prvog osnovnog suda i Prvo osnovno javno tužilaštvo

3. Bulevar Mihajla Pupina 16 - Krivično odeljenje Trećeg osnovnog suda i Treće osnovno javno tužilaštvo

Samo tokom preseljenja Prvog osnovnog suda u novu zgradu, fizički je preneto 52 hiljade predmeta, dok ukupno beogradski sudovi imaju vise od 60 odsto svih predmeta sudova u celoj Srbiji. U zgradu u Katanićevoj, gde ce biti Viši sud i Tužilaštvo, prešlo je 230 zaposlenih iz Palate pravde.

  • nema ovde pravde

    06.09.2016 22:48
    Tamo gde i dosad - nigde .
  • Evo gde

    06.09.2016 19:50
    Petkom, jednom mesečno, u Beograd, u kancelariju premijera.
    On sve rešava u ovoj zemlji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.