Ugled pravosuđa urušavaju "preprodavci informacija"

Predsednik Privrednog apelacionog suda Miroslav Nikolić poručio je danas da ugled i poverenje prema sudstvu u najvećoj meri nestaje zbog preprodavaca informacija iz sudova koji odlučuju o pravnim lekovima.

Zato je, rekao je on, neophodno preduzeti hitne mere zaštite od tih preprodavaca i mere za poboljšanje efikasnosti rada privrednih sudova.

Nikolić je dodao i da je potrebno još više otvoriti sudstvo prema građanima i privrednim subjektima, kako bi se povećao odnos poverenja i otklonile sumnje u skrivenost inače potpuno dostupnih podataka. Prema njegovim rečima, potrebno je i hitno skratiti dužinu trajanja pripravničkog staža, refornisati položaj sudske uprave, omogućiti sudijama da sami biraju svoj tim, a nestručnim i neradnicima da brže napuste pravosuđe.

Predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević takođe je istakao značaj vladavine prava.

- Sudstvo, kao jedan od stubova vlasti, je jedan od najvećih vrednosti u svakom društvu i zato ne smemo dozvoliti podrivanje poverenja u pravosuđe. Nepoverenje građana nije uvek rezultat slabog kvaliteta pravosuđa, već je češće nesposobnost pravosudnog sistema da u razumnom roku da konačan odgovor na zahteve građana da im pruže pravnu zaštitu - naglasio je Milojević.

  • NS49

    08.09.2016 04:27
    Osoba koja nam je dužna novaca i koju smo hteli da tužimo, pričao nam kako se do sada izvukao od onih koji su ga već tužili. Veoma jeftino. 1000 eura bruto.
  • SARAMAKAS

    07.09.2016 13:47
    Ma, kako da ne!
    "Ugled pravosuđa urušavaju "preprodavci informacija""
    Ugled pravosuđa najviše urušavaju korumpirane sudije koje izriču, uglavnom, mizerne presude tipa "godinu dana uslovno" za ozbiljna krivična (ne)dela.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.