Potvrđena presuda NUNS-u po tužbi novinara Večernjih novosti

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je presudu kojom je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osuđeno po tužbi novinara Večernjih novosti zbog optužbi za podsticanje i organizovanje ratnih zločina i genocida, saopšteno je danas.

Kako je saopštilo Udruženje novinara Srbije, Apelacioni sud je potvrdio presudu Prvog osnovnog suda u Beogradu, ali i smanjio iznos kazne, pa je tako NUNS tužiocima obavezan da plati po 50.000 umesto po 200.000 dinara, uvećanih za sudske troškove.

NUNS je osuđen za pretrpljene duševne bolove i povredu časti i ugleda novinara Večernjih novosti Dušana Stojića, Nenada Nenkovića i Milorada Bošnjaka.

UNS navodi da je Izvršni odbor NUNS-a podneo Tužilaštvu za ratne zločine 1. jula 2009. godine krivičnu prijavu protiv NN lica, odnosno odgovornih lica i novinara u Radio-televiziji Beograd, Radio-televiziji Novi Sad, dnevnim listovima Politika i Večernje novosti za "organizovanje i podsticanje na izvršenje genocida i ratnih zločina" pozivajući se, pored ostalog, i na analizu tekstova tih novinara u svom izdanju "Dosije o medijima". Stojić, Nenković i Bošnjak tužili su NUNS smatrajući da je prijava iako protiv NN lica, uperena protiv njih, jer se u "Dosijeu o medijima" analiziraju njihovi tekstovi, uz netačno navođenje sadržaja.

Apelacioni sud je u presudi naveo da u tekstovima Stojića, Nenkovića i Bošnjaka nema, kako stoji u analizi "Dosijea o medijima", fraza "hrvatske životinjske prirode", "hrvatskog varvarstva" i "demonske prirode Hrvata", kako je navedeno u tekstu "Ratnici drugog ešalona - Uloga medija i novinara u raspirivanju međunarodne mržnje i ratovima na području bivše SFRJ".

"Tekstovi ne sadrže konstatacije koje bi bile uvredljive za hrvatski narod", navodi se u presudi i konstatuje da je prvostepeni sud pravilno utvrdio da "analiza tekstova tužilaca iznetih u publikaciji "Mediji i rat" koji je objavio NUNS prevazilazi okvire osnovane, profesionalne kritike".

  • Lea

    07.09.2016 18:42
    Užas
    Zaista je smešno da sud za klevetu više ljudi kazni NUNS sa 50.000 dinara!!!
    Kazna je morala biti bar 50 miliona dinara, ili čak 100 miliona.

    Prosto tako nešto jedna novinska organizacija ne bi smela nikada više da ponovi.
    Uz to bi joj trebalo zabraniti rad, kao njihovim čelnim ljudima (ovim zadnjim zabranu rada u novinarstvu u perodu od najmanje 10 godina).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.