Jorgovanka Tabaković intervenisala za kredit Bogićeviću

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković lično je intervenisala kako bi omogućila Farmakomu Miroslava Bogićevića kredit od 25 miliona evra, protivno propisima koji važe u Srbiji, pokazuju dokumenta do kojih je došao Danas.

Naime, Farmakom je trebalo da od holandske ATB banke dobije kredit, ali plan otplate tog zajma nije bio usklađen sa srpskim propisima, zbog čega je NBS odbila da taj kredit registruje. Zato je Bogićević otišao kod Jorgovanke Tabaković na razgovor, posle kojeg je NBS odlučila da za njega napravi izuzetak.

"Shodno dogovoru predstavnika Farmakoma i guvernera NBS gospođe Tabaković, aneks ugovora o kreditu ili izjava kreditora o promeni plana otplate saglasno propisima, biće dostavljen NBS na evidentiranje u ponedeljak 24. 12. 2012. sa danom zaključenja 21. 12. 2012. U skladu sa time kreditna prijava biće danas evidentirana", navodi se u dopisu koji je NBS uputila u Privrednu banku Beograd 21. decembra 2012. (PBB je bila banka preko koje je Farmakom trebalo da primi ovaj kredit).

Iz ovog dopisa se vidi da je NBS posle dogovora Bogićevića i Tabakovićeve pristala da registruje njegov kredit 21. decembra, iako to nije bilo po zakonu. Banka je na to pristala, jer se nadala da će joj Farmakom naknadno, 24. decembra, dostaviti izmenjeni plan otplate koji odgovara važećim pravilima i da će na tom dopisu stajati datum 21. decembar. Tako se kasnije iz papira uopšte ne bi videlo da je NBS prekršila pravila i odobrila kredit sa zabranjenim načinom otplate.

Zanimljivo je da su pre sastanka i Farmakom i PBB na sve načine pokušavali da od NBS izdejstvuju puštanje kredita, ali da službenici centralne banke nikako nisu hteli da za njih rastegnu pravila.

Bitna okolnost u ovom slučaju nije samo to da je guvernerka pristala da zaobiđe pravila u korist Bogićevića, verujući mu na reč da će on naknadno uskladiti plan otplate sa važećim pravilima, već i to da Bogićević to nije ni mogao da joj garantuje - jer ta odluka nije zavisila od njega, već od ATB banke iz Holandije. Da li je kredit ikad usklađen sa pravilima, ostaje nepoznato. NBS je juče odbila da odgovori na ovo, kao i na druga Danasova pitanja, jer je "sudski postupak u toku".

Treba primetiti i to da u ovom slučaju niko nije oštećen u smislu da je neki novac proneveren, već je "samo" prekršen zakon, piše Danas. Bogićevićevo insistiranje na registraciji kredita po predviđenim uslovima otplate je razumljivo utoliko što je on imao poslovnih razloga da kredit otplati stranoj banci baš na takav način. Nerazumljivo je samo to što je NBS u njegovom slučaju na to pristala, jer drugi privrednici takvu povlasticu i takvo poverenje, koliko se zna, nikad nisu dobili od centralne banke.

NBS: Samo načelna saopštenja

"NBS se povodom neistinitih izjava koje su prenete u pojedinim medijima oglasila svojim načelnim saopštenjem kako bi sprečila zlonamerno širenje pogrešnih interpretacija o nadležnostima ove institucije. U konkretnom postupku, dalje izjašnjavanje ne bi doprinelo dodatnom informisanju javnosti u vezi sa ulogom i odgovornostima NBS, a predstavljalo bi neprimereno mešanje u rad pravosudnih organa i postupak koji se vodi pred nadležnim sudom", rekli su u NBS.

  • NS citizen

    11.09.2016 10:11
    Stvar je jasna
    Jel dotična bankarka kršila zakon ,jeste.E onda je stvar jednostavna ,otkaz a ne prebacivanje na drugu funkciju.Gospođa sa takvom platom mora da ima dosta ušteđevine da može da živi i bez posla.Tek da vidi kako je ljudima bez posla sa kojima je rekla da saoseća.Evo joj za to prilike.To što nije bilo nikakve štete ne znači da je stvar legalna.Ako je naš principijelni premijer ne smeni džaba mu sve njegove priče o boljoj Srbiji.Mislite o tome kad dođu izbori.
  • blato

    11.09.2016 09:54
    Jel moze jedna bespovratna pozajmica ?
  • Pl.

    11.09.2016 09:32
    Nije ona kriva vec mi .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.