Neonacisti organizuju protest u Beogradu, nadležni neobavešteni

Neonacistička organizacija "Nacionalni srpski front" (NSF), koja sledi ideje Gorana Davidovića Firera, nedeljama najavljuje "Srpski marš" za 1. oktobar na Trgu republike, a da nadležni ne znaju za to.

Organizacija koja na osnovu simbola kvinsliške vlade Milana Nedića nedvosmisleno sledi ideologiju fašizma, iako to zvanično ne potvrđuju, napraviće, kako navode na Tviteru, protest za hitan prekid EU integracija pod parolom "Slava naciji - stop okupaciji".

Iako ovaj događaj najavljuje već neko vreme, nadležne gradske službe i policija i dalje ne znaju ništa o "Srpskom maršu". "Ako je reč o šetnji koja će se odvijati na saobraćajnicama, potrebno je to prijaviti barem 15 radnih dana pre skupa. To znači najkasnije do kraja ove nedelje. Zasad ništa ne znamo o tom skupu", rečeno je u policiji za "Blic".

Zanimljivo je da je nedavno NSF-u Fejsbuk ukinuo profil zbog širenja mržnje, što oni tumače kao "ukidanje slobode govora". Takođe, na zvaničnom Tviter nalogu "Nacionalnog srpskog fronta" mogu se videti i tvitovi Gorana Davidovića Firera, vođe zabranjene organizacije "Nacionalni stroj".

"Tramp pobeđuje, a Lepenova u Francuskoj 2017. krenuće oslobađanje Evrope i raspad EU. Dakle, pamtite domaće eunijate, da im sudimo nakon 2018", napisao je Davidović, koji je u javnosti postao poznat 2005. godine kada je sa grupom nacionalista upao na antifašističku tribinu Filzofoskog fakulteta u Novom Sadu, gde su napali učesnike.

On je tada na nacionalnoj osnovi vređao profesora Milenka Perovića, a zbog ovog incidenta je osuđen na godinu dana zatvora, a od kazne se skrivao u Italiji i Nemačkoj, odakle je 2010. godine izručen Srbiji. Književnik Filip David za "Blic" ističe da je pitanje da li je država spremna i sposobna da svoje zakone sprovodi.

"Odrešen problem predstavljaju političke partije sa programima koji su u sivoj zoni koje direktno ili indirektno podržavaju ponašanje ekstremista uz prisutnu neodlučnost vlasti da im se suprostave. Iako nisu brojni, tu vrstu opasnosti nikad ne treba potcenjivati", kaže David. Podsećamo da je krajem maja ove godine Davidoviću počelo suđenje u Novom Sadu zbog optužbi da je sa svojom grupom 2007. godine napao učesnike antifašističke šetnje "Stop fašizmu". Na poslednjem ročištu održanom u julu, Davidović se nije pojavio.

  • liman antifa

    15.09.2016 08:54
    hoće biti
    hoće, ako se uopšte ohrabre da izađu, biti kao onomad u ns-u kada je policija morala da ih spašava? ako budem slobodan taj dan i ovi stvarno budu izlazili palim auto i odo za bg da budem sa druge strane ovog šljama...
  • esed

    15.09.2016 07:18
    dajte tom davidovicu dobre milicjske batine da se voza u kolicima pa mu dajte da cita knjige o partizanima a onda u rudnik da kopa nece mu past na pamet nacizam koji je pobio milione ljudi. Da nije bilo Ruske i Bosanske fronte sad bi se oni zvali Hans, Gruber, Shultz i Helga. svaka cast Titu i partizanima sto su ovakve zatvarali. Trebali su ih pred zid.
  • neurosis

    14.09.2016 23:32
    @chwdp
    " .. пс: стоп болесницима. .."

    Tako je . Stop za NSF .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija