Poslednji voz za rešavanje problema u državnim apotekama

Na sastanku direktora apotekarskih ustanova i sindikata iz oblasti zdravstva sa predstavnicima Ministarstva zdravlja ukazano je da se problem državnih apoteka mora rešaviti sistematski, jer kako su naveli, apoteke su sistemski uništene.

Prema podacima Ministarstva finansija državne apoteke duguju više od dve milijarde dinara. Najveći dužnici su apoteke "Pančevo", "Šabac" i "Novi Sad", dok sve državne apoteke imaju neizmirene obaveze, a kod većine taj iznos dostiže milionske cifre. Apotekari su na dvosatnom sastanku ukazali na to da će se i one apoteke, koje još uvek nisu u velikim problemima, uskoro suočiti sa njima, jer je postojeći sistem neodrživ.

"Ne možemo da poslujemo u ovakvih uslovima, jer je sistem neuređen. Zbog toga se hitno mora naći rešenje za njegovo uređene, a to podrazumeva da svi, kako državne tako i privatne apoteke, poslujemo po jednakim uslovima. U tom smislu neophodno je urediti i Plan mreže apoteka, odnosno gde se otvaraju privatne apoteke. U tom smislu, neophodno je urediti i Plan mreže apoteka, odnosno stvoriti uslove za umrežavanje privatnih apoteka i uređivanje njihovog rasporeda po geografskom i teritorijalnom principu. Naime, privatne apoteke ne moraju da sprovode javnu nabavku, to podrazumeva da oni odmah mogu da nabave neki lek, dok mi moramo čekati da se sprovede javna nabavka pa da se odabere dobavljač. Ukoliko on nema lek, mi nemamo pravo na drugog dobavljača", kaže vršilac dužnosti direktora Apoteke "Novi Sad" Nada Ilić.

Predstavnici državnih apoteka su istakli i da je marža od 12 odsto, iz koje se oni finansiraju naprosto mala da bi opstali. U "dužničkim" problemima se nalaze i klinički centri i domovi zdravlja, ipak ovi problemi su neprimetni jer se radnici finansiraju iz budžeta, što ih razlikuje od apotekara.

Kako su naveli, potrebno je da se na kutije lekova utisnu jedinstvene sisteme, jer bi se na taj način stvorilo tržište na kojem bi se učesnici izdvajali na osnovu usluga. Ilić dodaje za 021.rs da su godinama ukazivali na postojeće probleme i upozoravali na ovakav scenario ali da ih niko nije čuo ili prosto to nije želeo.

"Potrebno je shvatiti da mi u ovakvim uslovima funkcionisanja teško da možemo ostvariti primarnu funkciju, a to je farmaceutska zdravstvena zaštita stanovništva. Mislim da će sastanci imati nekog efekta, ali se predugo čekalo na konkretnu akciju i mi smo dovedeni u veoma tešku situaciju, samim tim rešavanje problema će biti teže. Problem se odnosi na celokupan sistem i ne može se rešiti rešavanjem pojedinačnih slučajeva. To vam je kao kad izbije veliki požar, vi gasite jedan mali deo, a požar se širi. Ovo sada je zaista velik požar i mora se gasiti u potpunosti", zaključuje Ilić.

Apotekari su zatražili da se novi sastanak održi što pre, a na njemu bi, osim predstavnika ministarstva, sindikata i apoteka, trebalo da prisustvuju i predstavnici lokalnih samouprava.

Podsetimo da su radnici Apoteke "Novi Sad" tokom juna dva puta protestovali zahtevajući odgovornost za stanje u kom se nalazi ova ustanova. Dug novosadske apoteke iznosi  preko 246 miliona dinara i ima preko 5.800 neizmirenih obaveza. 

  • ta nemojte reći

    17.10.2016 00:04
    bledilo sivilo
    Ja bih volela da kolege iz privatnih apoteka malkice dodju u drzavnu da rade, da vidimo kako ce im biti, jer tu ulaze pacijenti koji nemaju para a imaju prava, pa tako hiljade u toku dana...a nista se ne placa, a bogme, ni plata se dugo vec ne prima. Pa te malo posalju na Cenej, pa malo u Kovilj, pa u Stepanovicevo, pa onda u neku jacu apoteku...volela bih bas . Radim u drzavnoj, a radila i u privatnoj i mogu da kazem da je neuporedivo lakse u privatnoj-svi imaju i zelju i pare, imas i sta da prodas, ne stoji ti rfzo nad gkavom, imas i vecu platu. Koje zaninanje bese farmaceut?
  • vlada

    16.09.2016 14:01
    @bledilo sivilo
    Nazalost, pravih privatnih apoteka je malo.Uglavnom su to drogerije,parfimerije,prodavnice igracaka,mnoge vode osobe koje nisu iz zdravstvene struke, a kamoli farmacije, pa im je sve jedno hocesh li ozdraviti, vazno da lova kaplje i da se obrce.Zato i malo placaju zaposlene, da njima ostane puno,puuuunooo.Slabo platis zaposlene, manje platis obaveze i tako, steta na sve strane, samo je njima super.Dakle, cast izuzecima koji se trude, rade po pravilima i jedva opstaju,privatne apoteke su sve samo ne zdravstvo.
  • Belilo sivilo

    16.09.2016 08:07
    AU
    Mozda kolwginice iz drzavnih ukazu privatnciyma kako se ispravno radi. Kad zagaze u privatni sektor nece im e dopasti kako i koliko se radi a za mmogp manju platu. U Srbiji niko ne deluje preventivno!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.