Svinjetina jeftinija za 100 dinara, piletina poskupela

Cena svinjskom mesu polako pada.

Od danas su šnicle i krmenadle jeftinije za 10 dinara po kilogramu, a u odnosu na cene iz jula, kada je došlo do značajnog poskupljenja, svinjsko meso je sada povoljnije za oko 100 dinara.

Ukupno to je pad od 20 do 22 odsto. But bez kostiju od jutros u vodećim trgovinskim lancima staje od 450 do 460 dinara.

Posle julskog potresa na tržištu, kada je preko noći svinjski but, zavisno od trgovine, sa oko 400 dinara po kilogramu poskupelo za oko 30 odsto, ovo je pozitivan signal koji ukazuje da će u narednom periodu proizvođači nastaviti da koriguju svoje cenovnike. Tako kažu stručnjaci, koji naglašavaju da je na to uticalo i drastično manja prodaja u mesarama. Od jula ove godine, od kada je došlo do znatnog poskupljenja svinjskog mesa, izrazito je pala prodaja - prema grubim procenama, za oko 25 odsto. Potrošači su umesto papreno skupog svežeg mesa kupovali jeftinije prerađevine i druge vrste mesa, kojima se cena nije menjala.

U trgovinskoj kući "Delez", u okviru koje posluju "Maksi i "Tempo" za Novosti su potvrdili da je cena svinjskog mesa u njihovim radnjama od jutros povoljnija, ali da to nije kraj pojeftinjenja.

- Svinjski but je u "Tempu" sada 449, a u supermarketima "Maksija", posle sniženja, cena je oko 459. Za isti postotak snižena je i cena krmenadli i ostalih kategorija svinjskog mesa, dok se pileće meso prodaje na akciji po 259 dinara za kilogram - objašnjavaju u "Delezu". 

Trgovinske kuće suočene sa osetnim padom prometa posle julskog buma sa cenama, poslednjih nedelja nude sveže meso i "na akciji". Za kilogram svinjskog buta, zavisno od trgovine, treba izdvojiti od 379 dinara, koliko iznosi recimo but bez kostiju na akcijskoj ponudi u DIS-im trgovinama. Najpovoljnija krmenadla trenutno je u "Matijeviću" i DIS-u, gde je prodaju po 399 dinara za kilogram, dok je kod ostalih prometnika za 30 do 40 dinara skuplja.

Na tržištu mesa polako dolazi do stabilizacije, jer je primetan porast broja tovljenih svinja, pa su trgovci odlučili da snize cene "žive mere" tovljenika na oko 150 dinara. Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarsku proizvodnju Privredne komore Srbije (PKS) kaže da trenutna situacija ukazuje na laganu stabilizaciju na tržištu.

Piletina poskupela

- Što se tiče pilećeg mesa, cena je još viša, jer nema dovoljnih količina, ali ciklus u tovu brojlera - proizvodnji mesa je mnogo brži nego kod svinjskog mesa, pa će se i brže stabilizovati - kaže Budimović.

U redovnoj ponudi pileće meso košta najčešće oko 329 dinara, a na akciji u nekoliko vodećih prodajnih lanaca staje od 260 do 290 dinara.

  • Gerga

    17.09.2016 19:53
    @ZZivan
    Imao si smislenije komentare dok nisi znao za čžš..
    Cena od 500 dinara je previsoka jer je najveći deo uzela prerada i trgovina a seljaci u uzgoju dobili mrvice. Pre poskupljenja cena mesa je bila oko 350-380 din, da bi otišla na 550-600, od čega su seljaci dobili 40-50 dinara i bili zadovoljni. Na računaru, pored čžš, ima i kalkulator pa izračunaj ko je ućario.
    Inače, u uređenim državama postoje pariteti, te država dodatno oporezuje klaničare koji iskaču sa cenama, i te pare vraćaju odgajivačima.
    Samo ovde može Glavni Klaničar da od prihoda klanice pokupuje desetine hiljada hektara zemlje, bude značajan donator partija na vlasti, a sin da bude član upravnog odbora PKS.
  • ĐURA

    17.09.2016 09:53
    KASNO
    Šteta,ja se snabdeo na selu sa domaćim mesom...zamrzivač mi pun,ko i vaš....
  • PERA

    17.09.2016 09:09
    ČVARCI
    ČVARCI u pomenutom supermarketu MAXI koštaju 600,800 i 1000 dinara!?Kupio sam 200g.najeftiniji(Djordjević,rifuza).za probu...pitao sam prodavaćicu dali ih je probala i kakvi su?Da,odlićni...To nisu čvarci,to je otpadak od obrezane table slanine seckano bez reda i naćina,kožurica,parćadi sa mesom tvrdo ko đavo!?Pa kako ih nije sramota to da prodaju !?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija