Snima nas oko 3.000 dronova, a svega stotinak ljudi ima dozvolu

Dozvolu da upravlja bespilotnim letelicama od januara ove godine je dobilo 112 osoba, ali stručnjaci tvrde da na nebu iznad Srbije ima oko 3.000 dronova.

Neki od njih imaju svega nekoliko grama, a najveći su teški i do 20 kilograma. Od njihovog kvaliteta zavisi i namena - koriste se za razonodu, a sve više i za zaradu. Podižu ih reditelji za potrebe snimanja filmova, ali se u poslednje vreme bez njih ne mogu zamisliti ni svadbe.

Sima Marković, predsednik Klastera bespilotnih letelica, ukazuje da one mogu biti i igračka i oružje. Zato je važno da onaj ko ih koristi nauči kako bi trebalo pravilno to da radi. Ova oblast je u našoj zemlji stavljena pod kontrolu od početka ove godine, kada je Direktorat civilnog vazduhoplovstva doneo Pravilnik o bespilotnim vazduhoplovima.

"Elise na dronu su jako tanke i čak su meke, ali u vazduhu imaju brzinu i do 10.000 obrtaja i mogu da uzrokuju gadne povrede. Takva letelica kada sa visine padne na čoveka, može da mu otkine prst ili povredi lice, a one sa većom težinom bi mogle prouzrokovati i mnogo ozbiljnije posledice. Prema podacima kojima se raspolaže, u Srbiji je do sada prodato oko 3.000 bespilotnih letelica, tako da je veoma mali procenat onih koji ih koriste u skladu sa pravilima", navodi Marković.

Ovako velika razlika između postojećih i registrovanih je i zbog toga što se, po pravilniku Direktorata, prijavljuju samo letelice koje su teže od 500 grama. Međutim, u DVC kažu da će u narednom periodu pravila biti izmenjena, pa će obavezu da se registruju imati svi vazduhoplovi teži od 250 grama. Uživanje zbog podizanja i leta drona iz zabave obično traje nekoliko minuta, ali pre tog postupka ima dosta posla.

"Do sada je upisano 112 dronova, a vlasnici su morali da prilože dokaz o vlasništvu, uputstvo proizvođača za korišćenje i održavanje vazduhoplova. Obavezna je i izjava o održavanju i polisa osiguranja od odgovornosti prema trećim licima, koja košta oko 200 evra u dinarskoj protivvrednosti. Plaća se i republička administrativna taksa od 2.300 dinara. Osim registracije, neophodno je i polaganje ispita, a testove za upravljanje dronom je od januara uspešno popunilo 111 ljudi. Ispit je teorijski, ali je u planu izrada novog pravilnika koji će podrazumevati i praktičnu obuku", objašnjavaju u Direktoratu.

Neophodna je dozvola Ministarstva odbrane za snimanje iz vazduha, a svako izdizanje iznad zemlje mora da se prijavi Kontroli letenja pet dana pre te akcije.

Dronovi ne lete na velikim visinama i ne ugrožavaju vazdušni saobraćaj, ali je veoma važno da budu pod kontrolom, jer je u svetu bilo situacija da su udarali u avione i da su piloti prijavljivali da ih vide na nebu. Petar Vojinović, urednik potrala Tango Six, smatra da su potreba za registrom bespilotnih letelica, kao i konkretnija obuka za njihovo korišćenje, neophodni zbog bezbednosti letenja i bezbednosti "trećih lica".

"Nije bitno da li su u pitanju hobi operatori ili profi biznisi koji se dominantno bave delatnošću snimanja iz vazduha, već je suština u tome da oni ne mogu biti svesni situacije u vazdušnom prostoru na lokaciji na kojoj se nalaze i svojevrsni učesnici u saobraćaju. Potreba da se oni registruju je potreba posedovanja jasne slike ko, gde i kada leti i namera nije suštinski restriktivna, već služi za bolje uređenje interakcije jedne nove vrste letelica u vazdušni prostor, koji je nekada bio rezervisan samo za letelice u kojima su bili ljudi. Procedura možda sada deluje komplikovano, ali će se u budućnosti sigurno pojednostaviti i suštinski niko od vazdušnih vlasti neće imati ništa protiv da se i dronovi na neki način priključe vazdušnom prostoru", tvrdi Vojinović.

Kontrolu ko mimo pravilnika koristi bespilotne letelice sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova. Na osnovu člana 11 Zakona o javnom redu i miru, onaj ko se ogluši o pravila, mogao bi da plati kaznu od 50.000 do 150.000 dinara ili da odlažei u zatvoru 30 do 60 dana. 

  • Luka

    18.09.2016 19:18
    Samo kod nas
    Pogledajte neke svetske vlogere ili bilo koje fotografe svi koriste dronove, svi koriste dronive kako hoce, zabranjeno je samo u blizini aerodroma i vojnih baza ali mi od svega znamo da napravimo problem, jbg
  • ĐURA

    18.09.2016 18:02
    BESPILOTNE LETILICE
    Ameri uglavnom koriste za bombardovanje,a neki dronovi mogu poneti veči teret!?
    Kao onaj sa zastavom nad stadionom!?A, kod nas odavno ima svakakvih budala....
  • Perica

    18.09.2016 17:09
    LOVCI
    Nige nepiše da ih je zabranjeno rušiti!?Naročito ako vas snimaju bez dozvole!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija