Mihajlović: Vozovi mogu da jure 120 km/h na 200 km pruga

Prosečna brzina vozova od 120 kilometara na sat moguća je na 200 od ukupno 3.600 kilometara pruga u Srbiji, izjavila je danas ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Ona je nakon potpisivanja ugovora o projektovanju Jedinstvenog dispečerskog centra za upravljanje železničkim saobraćajem rekla da je prosečna brzina vozova u Srbiji, kada su formirali Vladu 2014. godine bila između 40 i 50 kilometara na čas a da su u međuvremenu iskorišćeni krediti – ruski i kredit EBRD-a i da su ta sredstva uložena u modernizaciju pruga i nabavku novih vozova.

Kako je istakla, u planu je da ove godine bude modernizovano još 200 kilometara pruga.

"Radimo pruge koje su najvažnije, sledeće su kompletna pruga Beograd-Bar, izgradnja pruge Beograd – Budimpešta ali i pruga ka Nišu", istakla je Mihajlović.

Govoreći o danas potpisanom ugovoru sa ruskim železnicama, ona je istakla da je Dispečerski centar za upravljanje železničkim saobraćajem nešto što je neophodno Srbiji jer je postojeći star 30 godina.

Kako je rekla, vrednost ugovora za izradu projektno-tehničke dokumentacije je oko milion dolara a sama izgradnja Dispečerskog centra biće oko 20 miliona dolara. Još, kako je dodala, nije odlučeno iz kojih sredstava će se to finansirati ni kada će izgradnja početi.

  • nss

    19.09.2016 19:12
    nss
    gde se ova sirota ministarka zaglavila da mi je znati...pa nasim prugama je opasno ici i 20 na sat
  • Zivan

    19.09.2016 14:43
    Upšoredo sa kupovinom novih vozova, čak korak ranije, trebalo bi obavlajti zapostavljene pruge koje se slivaju na Koridor 10. Ostalo e zamajavanje javnost i stvaranje lažne predstave da se nešto ozbiljno radi...
  • Nikola

    19.09.2016 14:25
    Ministarka meša stvari, kao i obično. Nije 120 km/h prosečna već maksimalna brzina na pojedinim prugama. Ne verujem ni da se prosečna brzina na svim prugama u Srbiji značajno povećala jer je dosad završena modernizacija manje od 3% mreže pruga.

    Za vreme njenog mandata brzina je dignuta na 120 km/h na 60,1 km pruga, a na 100 km/h na 50,7 km pruga. Do njenog dolaska ne mesto ministarke saobraćaja, brzinom 120 km/h vozilo se na 101,1 km, a brzinom 100 km/h na 582,8 km pruga (računajući zasebno leve i desne koloseke dvokolosečnih pruga zbog česte situaciju da se brzine levih i desnih koloseka značajno razlikuju).
    Takođe, tokom njenog mandata, tj. od decembra 2015, spuštena je brzina na deonici Novi Beograd - Batajnica sa 100 km/h na 80 km/h. Zbog neulaganja u barsku prugu (naročito su kritični delovi Valjevo - Požega i Užice - granica sa CG) izgleda će doći do dodatnog smanjivanja brzina, a oni planiraju da remontuju deonicu kojom se sada vozi 100 km/h. O deonici Lovćenac - Subotica (maksimalna brzina 40 km/h) bolje i da ne pričam, stramota je.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija