Cementare potroše 370.000 tona otpada

Proizvođači cementa u Srbiji iskoriste blizu 50.000 tona otpada godišnje kao izvor energije i oko 320.000 tona otpada kao zamenu za prirodne sirovine, saopštilo je danas udruženje Cementna industrija Srbije (CIS).

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine u Srbiji, postoji gotovo 3.600 deponija i svakog dana se prosečno proizvede oko 0,87 kilograma otpada po glavi stanovnika.

"Sa raspoloživim proizvodnim kapacitetom od 3,6 miliona tona cementa godišnje, cementna industrija u Srbiji planira da do 2030. godine, poveća učešće alternitivnih goriva u procesu proizvodnje cementa, najmanje do 60 odsto, a pоrеd tоgа, ova industriја ima mogućnosti da u istom periodu reciklira blizu 350.000 tоnа оtpаdnоg mаtеriјаlа godišnje", piše u saopštenju. Dodaje se da je CIS spreman da poput razvijenih zemalja EU ponudi rešenja za zbrinjavanje značajnih količina različitih vrsta otpada u Srbiji na siguran, bezbedan i kontrolisan način, bez negativnih posledica po životnu sredinu.

CIS navodi i da upotreba alternativnih goriva i sirovina u fabrikama cementa, donosi višestruku korist, i cementarama i lokalnim zajednicama. Pored uštede prirodnih resursa, upotreba alternativnih goriva smanjuje ulaganja u nova postrojenja za upravljanje otpadom, rešava probleme nedostatka prostora za deponovanje otpada, a nudi i mogućnost otvaranja novih radnih mesta.

Poslovno udruženje CIS činе prеdstаvnici fаbrikа cеmеntа u Srbiјi: Lafarž (Lafarge), Bеоčin, CRH Srbiја, Pоpоvаc – Pаrаćin i Тitan Cеmеntаrа Kоsјеrić.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.