Kako ozakoniti zgradu kad investitor utekne?

Postupak ozakonjenja nelegalnih kvadrata traje gotovo godinu dana, ali vlasnici stanova građenih bez dozvole još nisu uspeli da nađu model da svoje kvadrate legalizuju.

Investitori, čija je obaveza bila da plate postupak ozakonjenja, uglavnom su nezainteresovani ili im se posle prodaje nekretnina izgubio svaki trag. Zakonodavac je dao mogućnost da stanari svoj problem reše i kada je investitor nedostupan ili nepoznat, ali im je u praksi teško da takav status graditelja i dokažu.

Goran Miladinović iz beogradskog naselja Veljko Vlahović već mesecima pokušava da ozakoni svoj stan.

"Komšije i ja ne možemo da pronađemo investitora koji je gradio zgradu. Nismo ga videli ni čuli godinama. Mi smo zainteresovani za ozakonjenje i zahtev je davno predat. U Sekretarijatu za legalizaciju su nam rekli da imamo svu neophodnu dokumentaciju, ali da čekaju upustvo Ministarstva građevine kakod a postupaju u našem slučaju. Ja ne znam ko sad treba da traži investitora, da li da se obratimo policiji ili će ga tražiti nadležni za legalizaciju", navodi Miladinović za "Novosti".

U resornom ministarstvu, međutim, kažu da je Zakonom o ozakonjenju precizno propisano postupanje nadležnog organa, kada utvrdi da je investitor nedostupan ili nepoznat.

"Nedostupnim investitorom se smatra osoba čije je prebivalište nepoznato ili ako se radi o pravnom licu koji je prestalo da postoji. Moguće su različite pravne situacije, a svaka se rešava zavisno od utvrđenog činjeničnog stanja", kažu u Ministarstvu građevine. Još napominju da, kada je predmet ozakonjenja zgrada koja se sastoji iz više delova, a za koju se ne može utvrditi investitor, nadležni organ donosi rešenje o ozakonjenju zgrade, koje obavezno sadrži specifikaciju svih posebnih delova.

Pomoćnik načelnika Gradske uprave za urbanizam Novog Sada Slobodan Bekrić kaže da oni teže da, u okvirima koje zakon dozvoljava, izađu u susret svima koji izraze želju da ozakone svoje stanove.

"Ne postoji generalno pravilo na koji način se utvrđuje da je investitor nepoznat ili nedostupan. Obično su to firme u stečaju ili više ne postoje, a često se dešava da su u pitanju i fizička lica koja su se iselila iz zemlje. Ostavljena je mogućnost vlasnicima posebnih delova takvog objekta da se organizuju putem skupštine stanara ili na neki drugi način kako bi aktivno učestvovali u postupku i prikupili potrebnu dokumentaciju", navodi Bekrić.

Podsetimo, novosadska policija nedavno je podnela krivičnu prijavu protiv direktora koji je dva puta prodavao iste stanove i na taj način prevario 40 građana. Više o ovom slučaju možete pročitati OVDE

  • манула

    16.09.2018 07:27
    ко да више
    већ 15 година чекам на озакоњење у Новом Саду. Целих 13 година није било никаквог помака у предмету. Када се кренуло на моје инсистирање видела се конкретна трговина утицајем
  • Mister No

    05.10.2016 12:39
    Postupak legalizacije traje predugo, iz više razloga:
    1) rade ga nestručni, bahati i neljubazni ljudi, čast izuzecima,
    2) loša komunikacija između gradskih službi i preduzeća (Uprava za urbanizam i stambene poslove Novi Sad, Uprava za inspekcijske poslove Novi Sad - Odeljenje građevinske inspekcije, JP ZIG Novi Sad, JP URBANIZAM Novi Sad, ...), kao da su posvađani, pa se sve prebija i lomi preko leđa običnih građana koji izigravaju njihovu kurirsku službu, a informacije od navedenih službi i preduzeća dobijaju se uglavnom usmeno, pa onda važi pravilo rekla - kazala
    3) od "investitora" ni traga ni glasa, pa postupak legalizacije pada na teret kupaca stanova, a "investitor" nije radio po projektu i dobijenoj građevinskoj dozvoli, već kako je hteo, a nadležni se pravili slepi i mutavi,
    4) oni koji rešavaju predmete za legalizaciju, čekaju da im se ponudi veća količina novca i onda može preko noći da se završi,
    5) nisu vremenski ograničeni, predmeti traju 6, 7 i više godina, od podnošenja zahteva
    6) radili, ne radili, plata stiže redovno i tako sve do penzije
    7) ...
  • septicka jama

    05.10.2016 11:27
    Nema ovde ni zakona ni zivota .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.