Jeremić: Srbija ima razloga da bude zadovoljna svojim rezultatom

Vuk Jeremić čestitao je večeras Antoniu Guterešu, koji je izabran za novog generalnog sekretara UN, i ocenio da je glavna svetska organizacija dobila pouzdanog i iskusnog rukovodioca.

On je istakao i da Srbija ima razloga da bude zadovoljna svojim rezultatom, čime je napravljen značajan doprinos podizanju ugleda naše zemlje.

"Mislim da imamo razloga da budemo ponosni našim rezultatom u trci za najvišu poziciju u međunarodnim odnosima - drugim mestom u svetu, a na čelu istočnoevropske grupe", istakao je Jeremić. On je ocenio da je to bolji učinak nego što su mnogi predviđali.

Ko je novi prvi čovek UN?

Antonio Gutereš i ranije je zauzimao visoke pozicije u Portugalu i u međunarodnoj politici.

Bio je visoki komesar UN za izbeglice od juna 2005. do decembra 2015, predvodeći najpoznatiju humanitarnu organizaciju sa oko 10.000 zaposlenih u 125 zemalja. Tokom svog mandata on je nadgledao suštinsku strukturnu reformu UNHCR, smanjivši osoblje u sedištu u Ženevi za više od 20 odsto i podigavši efikasnost agencije i kapacitet za brzo reagovanje.

Pre nego što se pridružio UNHCR, Gutereš je više od 20 godina proveo u portugalskoj vladi i državnoj službi.

Premijer Portugala bio je od 1995. do 2002, kada je bio aktivno uključen u međunarodne napore za rešenje krize u Istočnom Timoru. Početkom 2000-ih bio je predsednik Evropskog saveta, kada je usvojena Lisabonska agenda, a predsedavao je i prvim samitom EU i Afrike.

Za poslanika portuglaskog parlamenta izabran je 1976. godine i tu je proveo 17 godina. U periodu od 1981. do 1983. bio je član Parlamentarne skupštine Saveta Evrope. Godinama je bio aktivan u Socijalističkoj internacionali, koja okuplja socijaldemokratske političke partije.

  • BRAVO!

    06.10.2016 21:29
    Meni je izuzetno drago. Zato što Srbija zaslužuje da je predstavljaju samo karakterni ljudi,
    koji neće ništa činiti za državu koja ih je bombardovala najzverskije.
  • socko

    06.10.2016 06:54
    Ovo nema veze sa Srbijom već sa bolesnim političkim ambicijama jednog karijeriste, pri tom čoveka bez mnogo moralnih načela.
  • Grgolj

    05.10.2016 23:04
    Jaka stvar
    Vest dana, popodneva, predvečerja i praskozorja: Jeremić čestitao Guterešu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.