Tri sindikata prosvete traže smenu ministarke

Tri sindikata prosvete zatražili su danas smenu pomoćnice ministra prosvete Snežane Marković jer je, kako kažu, nepotpune, neproverene i nezakonito sakupljene podatke iz informacionog sistema "Dositej" "iskoristila kako bi omalovažila i dovela u sumnju brojnost pojedinih sindikata prosvete".

Na sastanku Centralne grupe za praćenje radnog angažovanja zaposlenih u školskim ustanovama, održanom 4. oktobra, došlo je do ozbiljnih nesporazuma između predstavnika sindikata i pomoćnice Ministarstva prosvete za srednje obrazovanje Snežane Marković, navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik Sindikata radnika u prosveti-SRPS.

Sindikat radnika u prosveti Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije i GSPRS Nezavisnost navode da je Snežana Marković na sastanku izrazila sumnju u njihovu reprezentativnost, te da se pozvala na podatke iz informacionog sistema "Dositej", u koji ministarstvo, kako kažu, nezakonito stavlja i podatke o pripadnosti sindikatu.

"Ovakav stav Snežane Marković potvrđuje dan ranije iznete sumnje sindikata da je motiv Ministarstva prosvete za prikljupljanje informacija o sindikalnoj pripadnosti zaposlenih u školama - diskreditacija pojedinih reprezentativnih sindikata prosvete i ugrožavanje prava hiljada zaposlenih", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, ministarstvo je svoj postupak opravdalo potrebom da se kontrolišu isplate naknada za sindikalno delovanje predsednicima sindikata u školama, ali da je pomoćnica Snežana Marković odmah demantovala obrazloženje. "Zamenica ministra prosvete se pozvala na podatke koji još nisu dostavljeni u celini i čija je relevantnost sporna, kako bi davala sud o tome da li je neki sindikat reprezentativan, pa samim tim, i da li ima pravo da pregovara sa njom", navodi se u saopštenju.

Jedini sindikat obrazovanja koji, kako kažu, nije imao primedbi na rad Snežane Marković i Ministarstva prosvete, po pitanju spornih informacija, je bila Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije. 

  • jedini

    07.10.2016 20:19
    zasto
    LJutite se vi koliko hocete ali to trea da se uradi jer su takozvani sindikati osnovani samo pro forme a skoro da ni nemaju clanova a zasto se jedan sindikat nije pridruzio pa valjda zato sto ima clanstvo i moze da pregovara.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija