Predstavnici zdravstva najavljuju nove proteste

Predstavnici zdravstva najavili su nove proteste ukoliko ne bude konkretnih rezultata iz pregovora sa Ministarstvom zdravlja.

Zbog loše situacije u zdravstvu predstavnici zdravstvenih ustanova su se nekoliko puta sastali sa čelnicima ministarstva, kojima je ukazano da se problemi moraju rešavati sistematski, ali i da je sada poslednji voz za rešavanje problema u državnim apotekama.

Kako za 021.rs kaže predsednica sindikata Apoteke "Novi Sad" Jelena Lopatić protest je u najavi, ali još ništa nije potvrđeno.

"Trenutno traju pregovori sa ministarstvom i ako ne dobijemo ništa pozitivno iz njih onda će biti protesta. Međutim, njih neće pokrenuti samo Apoteka "Novi Sad", nego se odnosi na celokupno zdravstvo u Srbiji. To je jedna mera koja zavisi od rezultata pregovora. Nadamo se pozitivnim rezultatima, ali nismo mi ti koji odlučujemo, tako da ćemo od sledeće nedelje moći da znamo kakvi su konkretniji planove i kakve će biti naše akcije", navodi Lopatić.

U velikom problemu se nalaze državne apoteke, koje zajedno duguju preko dve milijarde dinara. Sve imaju neizmirene obaveze, a kod većine iznos duga dostiže milionske cifre. U sličnom problemu se nalaze i domovi zdravlja i klinički centri, ali su ovi problemi neprimetniji jer se radnici finansiraju iz budžeta, što nije slučaj sa apotekarima.

Sindikati, ali i rukovodioci, u zdravstvenim ustanovama ističu da pojedinačno rešavanje problema ne daje dobre rezultate.

"Potrebno je shvatiti da mi u ovakvim uslovima funkcionisanja teško da možemo ostvariti primarnu funkciju, a to je farmaceutska zdravstvena zaštita stanovništva. Mislim da će sastanci imati nekog efekta, ali se predugo čekalo na konkretnu akciju i mi smo dovedeni u veoma tešku situaciju, samim tim rešavanje problema će biti teže. To vam je kao kad izbije veliki požar, vi gasite jedan mali deo, a požar se širi. Ovo sada je zaista velik požar i mora se gasiti u potpunosti", rekla je ranije za 021.rs direktora Apoteke "Novi Sad" Nada Ilić.

Više o razgovorima sa predstavnicima ministarstva možete pročitati OVDE.

  • MS

    15.10.2016 20:52
    Pa svuda je uzasno, male plate a sve vece obaveze i pritisci od strane novih sefova....a sefovi nikakvu odgovornost. Ko je doveo do brankrota silne apoteke, DZ i klinicke centre? Ko? Mediciniske sestre, farmaceuti, laboranti? Zatrpaliste nas sa gooomilom administracije, uslovi rada uzasni, aparati zastareli, porosni najgori kineski krs, lekovi najjeftii, fali duplo osoblja a ocekujete da Vam se kezimo 24/7 za 40,000 za 5 dezurstva mesecno!!! Pacijenti su ugrozeni...pametni i snalazljivi su pobegli i inostranstvo i privatni sektor a u Urgentnom dezuraju lekari na specijalizaciji...sve vasa deca koja su protrcala kroz fakultet...
  • crvenakritika.org

    15.10.2016 19:32
    Već mesecima, stanje u Apoteci Novi Sad se ne menja, lekova nema, plate kasne, samo je direktor smenjen, a sindikalno vođstvo se tek sada javlja za nove proteste. Zašto? Pa zato što su smenom direktora oni dobili pozicije u upravnom odboru i sada kako su saznali da će oni biti smenjeni sa novim restrukturiranjima su odlučili da prete mobilizacijom radnica. Radnice apoteka itekako treba borbeno da se suprotstave katastrofalnom stanju Apoteke Novi Sad, ali takođe treba i da preuzmu sindikate u svoje ruke, da bi se sindikat bavio pravima radnica, tj. onome čemu je namenjen, a ne samo da se bavi interesima prodanih sindikalnih vođa.
  • Podrška

    15.10.2016 13:56
    Narod se ne može odvojiti od zdravstva, ni zdravstvo od naroda.
    Imamo zajednički problem, one koji bi da nam određuju kako da se lečimo, kako da nas leče.
    Tako da nas bude što manje.
    Trebalo bi da damo podrđšku štrajkačima, ogromnu.
    Ovde se ne štrajkuje samo zbog plata.
    Zdrav sam hvala Bogu, ali imam na umu sve one bolesne koje ovaj sistem vrti oko malog prsta.
    Ako neko ima nešto protiv mog razmišljanja - neka pozove Call centar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.