"Sloga" počinje s protestima, prvi ispred Geoksa i Jure

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" tokom naredne nedelje počinju sa građansko - sindikalnim protestima po Srbiji, a prvi u nizu planiranih biće ispred fabrike italijanskog proizvođača obuće "Geox" u Vranju, poručuju u "Slozi".

Taj protest zakazan je za četvrtak, 20. oktobra sa početkom u 12 časova.

Cilj okupljanja je, navode u sindikatima, podrška na bazi solidarnosti sa otpuštenim radnicama "Geoxa" i ohrabrivanje zaposlenih da imaju pravo na sindikalno udruživanje i zakonsko pravo na pobunu i štrajk kada su im prava po bilo kom osnovu ugrožena.

Sledeći protest biće ispred južnokorejske kompanije "Jura" u Nišu, za koju u "Slozi" navode da je postala "simbol zlostavljanja radnika, ali i nemoći države i njenih institucija da se tome suprotstavi".

"Zašto protesti? Srbija danas nije socijalna država, niti su vidljive jasne namere vlasti da to želi da bude, budući da se godinama unazad, a i sada sprovodi katastrofalna ekonomska politika privlačenja stranih investitora sa zapošljavanjem jeftine manuelne radne snage, uz ugovore o radu na određeno, plate za minimalac, ali zato sa izdašnim subvencijama države kojima se zadužuju svi građani Srbije. Socijalni dijalog u Srbiji je mrtav, a glumatanja nekavih "pregovora i dogovora" u Socijalno-ekonomskom savetu Srbije za većinu obespravljenih radnika odavno predstavlja farsu, jer im je sve gore, ali zato je poslodavcima i sindikalcima koji u toj instituciji sede sve bolje", poručuju u "Slozi".

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" su stanovišta da je hitno neophodna potrebna promena sadašnje politike sindikalnog delovanja i prelazak sa pasivnog "glumatanja socijalnog dijaloga" na legitimno proaktivno suprotstavljanje onima koji krše osnovna prava zaposlenih, organizovanjem protesta i podsticanjem štrajkova "kao autentičnog izvornog oblika sindikalne borbe, uz građenje sveopšte radničko - građanske solidarnosti sa svima koji u Srbiji teže stvaranju socijalne i pravno uređene odgovorne države".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija