Poverenik sumnja da su krivotvoreni potpisi porodilja, traži istragu tužioca

Poverenik Rodoljub Šabić sumnja da je "Care direct" falsifikovala saglasnosti porodilja za uzimanje njihovih podataka i traži od javnog tužioca da pokrene istragu.

Samo metodom slučajnog uzorka poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić utvrdio je da su mnoge formulare sa svojim podacima porodilje potpisivale isključivo inicijalima.

"Ko se još danas potpisuje inicijalima? To je dosta sumnjivo. U najmanju ruku trebalo bi da reaguje tužilaštvo. S druge strane, tu su izjave žena koje kažu da ništa nisu potpisivale ili se ne potpisuju inicijalima, a na formularima upravo tako stoji. Provera tih sumnji bi mogla potvrditi da se radi o izvršenju velikog broja krivičnih dela", ističe Šabić za "Blic".

U postupku nadzora poverenik je otkrio da je firma "Care direct" imala ugovore sa čak 45 porodilišta širom Srbije koja su im obezbeđivala logističku podršku i čiji su radnici distribuirali porodiljama formulare za saglasnost, a zatim ih prikupljali.

Ono što otvara dodatne sumnje jeste činjenica da je ova firma pored ugovora s medicinskim ustanovama potpisivala i ugovore s pojedinim radnicima u porodilištu.

Šabić traži reakciju i Ministarstva zdravlja, uz upozorenje da je neophodno da organizuju i kontinuirano sprovode daleko ozbiljniji nadzor nad zaštitom ličnih podataka pacijenata, što je u ovom slučaju potpuno izostalo.

Naime, prvo pitanje je kako je "Care direct" uopšte prikupljao lične podatke porodilja i potom im dostavljao propagandni materijal i poklone firme "Medis Pharm", koja distribuira adaptirano mleko koje je inače zabranjeno reklamirati. Kako dodaje Šabić za "Blic", malo je neverovatno da ministar ne zna da je 45 njegovih porodilišta potpisalo takve ugovore.

S druge strane, iz Ministarstva zdravlja stižu najave da će ispitati kako je moguće da neke kompanije u porodilištima prikupljaju podatke o porodiljama. Oni dodaju da nisu bili obavešteni da su pojedine zdravstvene ustanove sklapale ugovore s marketinškim agencijama koje su uzimale lične podatke od žena za potrebe svojih klijenata. Zbog toga će hitno biti sprovedena unutrašnja kontrola.

Takođe, u toku je istraga svih porodilišta u Vojvodini, koja moraju sve ugovore o donacijama da dostave Pokrajinskoj vladi.

Podsetimo, lični podaci porodilja iz cele Srbije, najviše iz Novog Sada, grubo su zloupotrebljeni i ustupljeni distributeru adaptiranog mleka, koji ih zasipa reklamnim materijalom.

  • Mama

    16.10.2016 20:35
    Vrh ledenog brega
    A Pampers ? Javno se zna ko su dr u Betaniji koji su njihovi. Dele nesesere sa 2 pelene i maramicama uz uslov da se ispuni upitnik sa podacima.
    Da li ce i taj distributer da odgovara kao Medis?.samo pitam..
  • trololololo

    16.10.2016 18:45
    ko se potpisuje palcem
    ok zene su rekle da se nisu potpisale. rekle su i da se ne potpisuju inicijalima a neko ih je potpisao. sve je to za tuzilastvo.


    ali da jedan covek koji koristi mozak izjavi ko se jos danas potpisuje inicijalima... recimo kada potpisjuem prijem posiljke samo se potpisem inicijalima, ili prijem racuna ili svaki put kad je nesto nebitno i mrzi me ceo potpis da stavim....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija