Šabić: Katastri u Novom Sadu i drugim gradovima protivzakonito snimaju građane

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić upozorio je Republički geodetski zavod (RGZ) da snimanjem kamerama u kancelarijama službi za katastar krši Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.

Službe za katastar nepokretnosti u Beogradu, Zemunu, Nišu i Novom Sadu u prijemnim kancelarijama poseduju kamere kojima se snima i vrši direktan prenos ("live streaming") na internetu čime ova institucija vrši nedozvoljenu obradu podataka o ličnosti, navodi se u saopštenju poverenika.

"Za obradu podataka na opisani način Republički geodetski zavod nema osnov ni u jednom važećem zakonu. Kao što za ovakvu obradu podataka ne postoji osnov u nekom zakonu, ne postoji ni u pristanku lica čije se prisustvo u prostorijama snima."

Iako su na ulaze u ove kancelarije postavljena obaveštenja te su posetioci informisani da se snima, poverenik ističe da se ne može smatrati da su ulaskom u kancelarije posetioci dali saglasnost za obradu podataka u smislu Zakona.

"U konkretnom slučaju, lica koja ulaze u prostor pokriven veb kamerama, nemaju stvarnu mogućnost izbora, jer ne postoji bilo koja druga mogućnost da bez ulaska u prostorije dobiju uslugu zbog koje su i došli, te se ni njihov pristanak dat na takav način ne može smatrati njihovom slobodno izraženom voljom."

Iz kancelarije poverenika napominju i da je svrha ovakve obrade podataka nejasna i nije definisana nijednim relevantnim zakonom.

RGZ ima rok od 15 dana da poverenika obavesti o preduzetim merama i planiranim aktivnostima za otklanjanje navedenih nepravilnosti.

  • Svet nas gleda uvek

    18.10.2016 09:01
    Malo je smešna ova priča kada se zna da gomila kamera koje zvanično ne šalju podatke na internet, a imaju veze sa centrom bezbednosti u Beogradu, jedine monopolske sigurnosne agencije, vlasništvo stranca, koja fizičko-tehnički obezbeđuje skoro sve institucije u Srbiji, a koja istu tu sliku sa bilo koje kamere može internetom da pošalje bilo gde i bilo kome, snima, analizira i čuva godinama, a sad su problem razne domaće gradske kamere, pa i ova.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.