Fakulteti će morati da kažnjavaju za plagijate i lažirane rezultate istraživanja

Svih 18 državnih i privatnih univerziteta dobiće do kraja meseca jedinstvene elemente kodeksa etičkog ponašanja, koji će biti obavezujući i prema kojima će morati da kazne svoje zaposlene ili studente ako su plagirali radove, lažirali rezultate istraživanja ili se neetički ponašali prema kolegama.

Nacionalni savet za visoko obrazovanje već na prvoj narednoj sednici trebalo bi da usvoji Osnove kodeksa akademskog integriteta.

Kada ovaj dokument stupi na snagu, svi univerziteti moraće da ga poštuju, najavljuje za Novosti Dejan Popović, predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje. Za osnov ovog kodeksa poslužili su slični dokumenti Univerziteta u Beogradu, oksfordskog i drugih uglednih svetskih univerziteta.

"Kodeks definiše ponašanja koja predstavljaju kršenje etičkog ponašanja, kao i procedura kako postupati prema krivcima, pripadnicima akademske zajednice. Kršenja se odnose na plagijate, zloupotrebe, krivotvorenja rezultata empirijskih istraživanja, neetičko ponašanje prema kolegama, nastavnika prema studentima i obrnuto", objašnjava Popović.

On objašnjava da je ovog meseca stupio na snagu i Pravilnik o minimalnim uslovima za izbor u zvanja nastavnika, koji takođe sada moraju da poštuju svi univerziteti, kako državni, tako i privatni. Ovi strateški dokumenti, naglašava on, treba da doprinesu povećanju kvaliteta visokog obrazovanja. Treća strateška stvar koja treba da doprinese kvalitetnijem visokom obrazovanju, najavljuje Popović, biće usvajanje novih standarda za akreditaciju.

Upravo ova pitanja akreditacije pojedinih fakulteta i univerziteta u rukama su Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje. Kada Komisija za akreditaciju odbije da izda akreditaciju, ustanova može da se žali Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje.

  • Vojvodjan

    18.10.2016 21:02
    -
    a sta su do sad radili? do sad nisu kaznjavali?
  • tomi

    18.10.2016 20:52
    tomakilibarda1@gmail.com
    znaci ,ukidaju se sudovi,tuzilastva,i policija.
  • Mirkova mala

    18.10.2016 20:30
    Gospodine, ko je dao dozvole za rad visokoškolskim ustanovama? Da nije država, tj. najviša instanca zadužena za obrazovanje? Zašto je formiran KAPK iliti Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta? Žao mi je što izgledam poput onih koji se stalno žale, ali AMA BAŠ SVAKO PRAVILO koje ste doneli / izglasali - sve se pretvorilo u suprotnost. Zna se vrlo dobro ko šta radi i ko šta prodaje. Mislim ovde na maglu i na diplome. Svi službenici koji nemaju visoke škole, a rade u državnim firmama završavaju privatne fakultete. I to se vrlo dobro zna. Raspitajte se samo kako se čak i popusti za školarinu ostvaruju po pojedinim (dobro poznatim) ustanovama. A šta je sa vešću da su privatni fakulteti potpisali Deklaraciju o unapređenju visokog obrazovanja? Čuj, unapređenje!?! Mogla sam ja sa Pajom Patkom da potpišem Ugovor o lansiranju rakete na Jupiter. Ma sve ovde prolazi...Dok vi s vremena na vreme pustite kakvu vest ovog tipa, ovi sa protočnih potpisuju deklaracije... šunjaju se sa svih strana...marketing, reklame... demagoške priče i par dobro stimulisanih perjanica pomenutih "pačijih škola"... ode sve u Honduras!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.