Korupcija pri izboru advokata po službenoj dužnosti

Predsednik Advokatske komore Beograda Slobodan Šoškić izjavio je danas da je prilikom izbora advokata po službenoj dužnosti u Srbiji uspostavljena mreža koruptivnog ponašanja.

On je rekao da se ne zna ni koji se advokati, ni po kojim kriterijumima postavljaju na listu branilaca po službenoj dužnosti.

"Jednostavno se određuju po spisku advokata koji žele da učestvuju u službenoj odbrani. Tu se komora ne meša. U samom startu imate sačinjen spisak gde se ne zna ni ko šta ima od iskustva i kako može da doprinese delotvornoj odbrani. To se komercijalizovalo", naveo je Šoškić.

Ocenio je da bi Advokatska komora trebalo da uspostavi kriterijume stručnosti, praktičnog iskustva i da se advokati biraju po tim merilima. Dodao je da bi elemente nadzora za postavljanje advokata i njihovu isplatu trebalo zajednički da obezbede komora, sudovi, tužilaštvo i policija.

On je kazao da je jasno da je uspostavljena mreža koruptivnog delovanja, kada neki advokati angažovani po službenoj dužnosti zarađuju milione, iako im se plaća 50 odsto tarife. "Onda moraju da imaju puno slučajeva. Ovde niko ne radi kako treba. To je ono što se može nazvati izvorom korupcije", kazao je Šoškić.

Tri advokata zaradila koliko i 511 njihovih kolega

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) u istraživanju je ustanovio da se branioci sa spiska postavljaju preko reda.

"Pet najčešće postavljenih branilaca imali su više od 100 odbrana, dok je 321 branilac imao jednu ili dve, 536 njih imalo je 10 ili više postavljenja", podaci su istraživanja.

Istraživanje je pokazalo da je 88 advokata pojedinačno zaradilo više od milion dinara, a da su tri advokata zaradila 31,3 miliona dinara, koliko je zaradilo i 511 njihovih kolega.

  • Zna se

    19.10.2016 15:50
    Najviše se po službenoj dužnosti postavljaju bivše sudije i tužioci i bivši radnici MUPa kao i njihova deca, žene, muževi i kumovi.
    Ostalima ako preostane poneko postavljenje za vikend i u ostale neradne dane, za vreme godišnjeg odmora, noću i slično.
    Koliko su ove odbrane bile delotvorne niko nije napravio statistiku ( visina kazne, ukidanje presude po žalbi branioca isl).
    Nekada je bilo pravilo da se za postavljenog branioca kod najtežih krivičnih dela postavljaju advokati sa najmanje 10 godina radnog staža u advokaturi.Na taj način izbegla bi se mogućnost da okrivljeni dobije niskusnog branioca po službenoj dužnosti.
  • nsns

    18.10.2016 22:18
    Ima i pri odabiru sudija porotnika! Primer iz OS Novi Sad - majka, penzionerka istog suda - porotnik (već treći mandat sa osnovnom školom) od dve ćerke, jedna je zapisničar, a druga u sudskoj upravi radi na rasporedu sudija porotnika. Da, sve tri rade u istoj zgradi Osnovnog suda u Novom Sadu! Predsednica sve to zna i odobrava!
  • Pepa

    18.10.2016 19:59
    Najgori je novosadski sud
    Jedan mladji advokat o kome ste pisali po rodjackim vezama sa mafijasima, cija zena je do skoro bila visoko rangirana u sudu, svaki dan dobije po jedan dobar predmet

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.