RFZO: Nema vraćanja sa šaltera sa elektronskom zdravstvenom knjižicom

Republički fond zdravstvenog osiguranja obezbedio je skoro 8.000 čitača elektronskih kartica, sistem funkcioniše i nijedan osiguranik sa elektronskom karticom ne sme da bude vraćen sa šaltera bilo koje zdravstvene ustanove, izjavila je danas v.d. direktora RFZO Verica Lazić.

"Ko ima novu karticu, na njoj su svi podaci osiguranika, a ustanove imaju alate da provere validnost elektronske kartice. Osim toga, šalterski radnik to može da proveri preko veb servisa, sajta, ili samim kontaktiranjem naše ispostave. Na direktorima zdravstvenih ustanova je da organizuju posao i da šalterski radnici ne vraćaju osiguranike sa novim karticama", rekla je Lazić RTS-u.

Naglašava da sistem funkcioniše i da "mora da funkcioniše" i podvlači da je RFZO blagovremeno, tokom 2015. obaveštavao sve direktore zdravstvenih ustanova kako funkcioniše sistem elektronske zdravstvene kartice, a da su zaposleni u Fondu vršili obuku šalterskih radnika u svim ustanovama, tako da, smatra Lazić, sistem zaista mora da funkcioniše.

Dodala je da je rok za zamenu starih zdravstvenih knjižica za nove elektronske kartice 31. decembar, a da su, pored zahteva, potrebna dokumenta stara, važeća zdravstvena knjižica, lična karta i uplatnica na 400 dinara, ukoliko osiguranik nije iz grupe koja je plaća tu sumu.

Socijalno ugrožene kategorije stanovništva, žrtve nasilja u porodici, sva novorođena deca, kao i deca sa posebnim potrebama ne plaćaju 400 dinara za izradu kartice zdravstvenog osiguranja.

Ona smatra da je "negativna kampanja tokom 2013. godine" destimulisala osiguranike RFZO da blagovremeno zamene knjižice, tako da čekaju poslednji momenat, ali je dodala da je radno vreme šaltera produženo u ispostavama gde su gužve, odnosno u ispostavama Novi Beograd, Voždovac, Zvezdara, Stari grad, kao i u Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu.

Podsetimo, danima se ispred Socijalnog u Novom Sadu stvaraju redovi građana koji stare papirnate zdravstvene knjižice žele da zamene za nove, elektronske. Kako to izgleda i funkcioniše u Novom Sadu možete pročitati OVDE.

  • Svetlana NS

    20.10.2016 14:34
    Zašto
    Otišla sam 31. dec. prošle god. u penzijui i 5. januara 2016. dobijam novu kartonsku zdravstvenu knjižicu koja je važila do 5. marta. Posle toga mi u kartonsku knjižicu upisuju TRAJNA. Niko nije ni predložio da podnesem zahtev za elektronsku knjižicu, a ja se pitam zašto? Da bih se sad opet maltretirala u redu kao na početku godine?
  • cekanje

    20.10.2016 14:28
    odgovori
    Pitam gospodju LAZIC AKO SE MESECNO STAMPA 35OOOO hiljada kartica i ako su tako sporovozni kada ce uraditi posao, kad su do sada jedva 3oooooo korisnika podneli zahteve a jedva polovina dobila dokumenta.
  • Z.....

    20.10.2016 13:57
    Kampanja
    Ako RFZO smatra da je 2013. vodjena negativna kampanja oko zamena knjizica, pitam ja taj isti RFZO zasto nije vodio pozitivnu kampanju ??? Zasto nije svoje osiguranike obavestio na transparentan nacin, jednostavnim razumljivim recnikom , recimo flajerima ????Zasto na zidovima Domova zdravlja nisu polepljeni plakati? (Vazno je da ima onih koji reklamiraju lekove, bolje reci kojekakve preparate). U predizbornoj kampanji SVI nam zasipaju sanducice flajerima, a kad je nesto na opstenarodno dobro onda nemaju novaca za ovakav vid POZITIVNE KAMPANJE!
    Ja i dan-danas ne znam koje sve predradnje treba da uradim pre nego sto sacekam 4-5 sati i stanem ispred saltera neke "Azdaje" koja ce mi sve "lepo i ljubazno objasniti" pa onda na postu, pa onda opet u neki red..... u nedogled.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija