Srbiji Titova vozila i vila na Bledu, Sloveniji umetnine

Premijeri Srbije i Slovenije Aleksandar Vučić i Miro Cerar dogovorili su naredne korake u rešavanju pitanja nasleđa bivše Jugoslavije.

Vučić je posle sednice dve vlade rekao da Srbija potražuje automobile Josipa Broza Tita i vilu na Bledu, a Slovenija umetnine, te da će ta pitanja biti rešena u prijateljskom duhu.

"Nemamo velikih problema, rešavamo pitanja od diplomatsko-konzularnih predstavništava, do većih problema sa Beogradskom i Ljubljanskom bankom u Njujorku. Mi gledamo kako nama Titova vozila da se vrate, neki muzeiji, vila na Bledu, a Slovenija kako da se veći broj umetničkih dela vrati u tu zemlju. Mi bismo to rešili bilateralno, a ne kroz sukcesiju. To ide u dobrom smeru, u prijateljskom duhu", rekao je Vučić.

Cerar je rekao da dve zemlje sarađuju po pitanju arhivskih dokumenata, da se ti arhivi polako prenose u Sloveniju, kao i u oblasti uređenja zajedničke imovine i prenosa konzularno-diplomatskih predstavništava.

"S tim procesom ne smemo stati, moramo ga intenzivirati, da se te stvari konačno urede. Saradnja sa Srbijom će podstaći bolju saradnju i sa drugim zemljama bivše Jugoslavije", rekao je Cerar.

On je istakao da će Slovenija dobiti 43 originalna međunarodna sporazuma iz Arhiva Srbije, te da je postignut dogovor o digitalizaciji jugoslovenskog arhiva, što je zajedničko nasleđe.
 

  • topalovići

    24.10.2016 18:28
    hoću svoj deo
    Baš su se lepo nagodili: Slovencima umetnine kojima skače cena iz dana u dan, nama stare krntije koje su rasturene, prodate, poharane i razvučene diljem bivše Juge.
    Bravo Topaovići (toma i av imaju u tome debelog iskustva).
  • Dusan Savic

    24.10.2016 14:52
    OSTRVA?
    A sta cemo sa Hrvatskim ostrvima. Jugoslavija je dobila od Italije ostrva i Liku kao ratnu odstetu a ne Hrvatska.
    Sto se lepo ta ostrva ne podele. Po istom principu. Samo jedan Slovenac u parlamentu to trazi a mi ne. E ljudi da imamo svoja ostrva!!!
  • N

    24.10.2016 14:41
    ne bi trebalo tako
    Cekaj, ako su toliko jurili da izadju iz Jugoslavije, a neke drzave cak i ratom, zasto bismo im ista dali od nasledja SFRJ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.