Prosvetarima plate veće sedam odsto, policiji, vojsci, lekarima oko pet odsto

Zaposlenima u prosveti plate će biti veće za šest do sedam odsto, dogovoreno je na sastanku Vlade Srbije i Međunarodnog monetarnog fonda.

Na sastanku je dogovoreno i da će u zdravstvu plate biti uvećane za pet odsto, kao i u policiji i u vojsci.

Kako je rekao premijer Aleksandar Vučić, u pregovorima s MMF, koji su bili naporni i duži od očekivanog, nije se išlo s povećanjima ispod pet odsto, pa je isto toliko odlučeno i za plate u kulturi i socijalnoj zaštiti.

"Svima će plate biti povećane između pet i osam odsto i nadamo se da ćemo s ovim povećanjem preći prosečnu platu od 400 evra, a sa sledećim povećanjem idemo još više. Po ovom pitanju sam veoma zadovoljan", naveo je Vučić.

Što se tiče pravosuđa, čeka se izjašnjenje zaposlenih u ovom sektoru da li žele jednokratnu pomoć ili povećanje zarada od oko pet odsto u narednim danima.

Što se tiče penzija, čeka ih u narednih tri do četiri nedelje jednokratna novčana pomoć u iznosu od oko 6.000 dinara, a od 1. januara povećanje na penziju od 1,5 do 1,7 odsto.

"Ovo je bitno zbog onih najsiromašnijih. U 2017. godini nastavljamo s povećanjem penzija i plata, pa će neki imati veće plate nego ikad - poput prosvetara, a neki će se vratiti na stare iznose", naveo je Vučić.

Aranžman sa MMF Srbija ima još godinu dana, nakon čega će "Srbija samostalno donositi svoje odluke". 

  • Brus Vilis

    01.11.2016 11:43
    @Povoljni časovi matematike
    Džaba si objasnio, štovaocima lika & dela Aleksandra Velikog je mozak trokirao odmah nakon reči "povećanje plata"... To sve treperi od ushićenja, da mogu izljubili bi vodju i zemlju po kojoj hoda.
  • Džefri Seks

    30.10.2016 20:52
    Prvo je ukro od plata i penzija 15%, a od nove godine zavlači ruku u privatni sektor i krade preko doprinose 8% podižući minimalac, pa na to idu koeficijenti 3,4,5...Pa će onda od tih 8%, 5% da da policiji, školstvu i zdravstvu, a 1% penzionerima.Prvih 15% i razliku od 2%zadržava sebi.Ovo vidi i baba sa pijaca šta su vujke i svevišnji prevarant smislili.
  • Poverilac

    30.10.2016 20:26
    Drago mi je da ima para.Nadam se da će se konačno odblokirati i računi sudova u Srbiji.Osnovni sud u Novom Sadu blokiran je preko 14 miliona od aprila 2016 neprekidno.
    Krajnje je vreme da isplatite i svoje dobavlječe i sve poverioce kojima ste dužni.
    Nije lepo da samo isplaćujete svoje plate , preko ostalih zaštićenih računa, a poverioci da obilaze oko sudova zato što vam se može.Pa oni valjda dele pravdu gradjanima Srbije!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.