Sa MMF-om dogovoreno oko povećanja plata i penzija

Misija Međunarodnog monetarnog fonda danas je saopštila da se složila s planom Vlade Srbije o jednokratnim rashodima, uključujući i isplatu penzionerima, kao i o povećanju plata i penzija i rešavanju starih dugova državnih preduzeća.

U saopštenju posle šeste revizije tekućeg aranžmana sa Srbijom, istaknuto je da je postignut i sporazum o ključnih parametrima za državni budžet Srbije za 2017. godinu i da je preporučeno ubrzanje strukturnih reformi.

"Prioritet je da se nastavi sa postepenom fiskalnom konsolidacijom i da se obezbedi stabilan silazni trend javnog duga. U tim okvirima, Misija MMF je postigla sporazum s vlastima Srbije o targetiranom povećanju penzija i zarada u javnom sektoru", navedeno je u saopštenju šefa misije MMF-a Džejmsa Roufa.

Misija MMF-a očekuje se da će fiskalni deficit opasti na 1,7 procenata BDP-a u 2017. godini, uz dalji pad ukupnih masa penzija i zarada kao udela u BDP-u, koje će se približavati "održivijim nivoima" u srednjoročnom periodu.

Misija MMF je stigla u Beograd 20. oktobra radi razgovora o šestoj reviziji trogodišnjeg stend-baj aranžmana iz predostrožnosti koji je Srbija sklopila sa MMF-om februara 2015. godine.

Sredinom decembra Izvršni odbor MMF-a razmatraće izveštaj misije o najnovijoj, šestoj reviziji aranžmana sa Srbijom i, ukoliko izveštaj bude pozitivno ocenjen, Srbiji će biti na raspolaganju 68,53 miliona evra, čime će ukupan raspoloživi iznos biti 662,58 miliona evra.

Vlasti Srbije su najavile da ne nameravaju da povlače ta sredstva. 

Podsetimo, najavljeno je da će zaposlenima u prosveti plate biti veće za šest do sedam odsto. U zdravstvu će plate biti uvećane za pet odsto, kao i u policiji i u vojsci. Povećanje od pet do osam odsto dobiće zaposleni u kulturi i socijalnoj zaštiti.

Što se tiče pravosuđa, zaposlenima u ovom sektoru je obećano povećanje od pet odsto, a nakon što su pretili štrajkom i kolapsom pravosudnog sistema.

Što se tiče penzija, čeka ih u narednih tri do četiri nedelje jednokratna novčana pomoć u iznosu od oko 6.000 dinara, a od 1. januara povećanje na penziju od 1,5 do 1,7 odsto.

  • Laki

    01.11.2016 17:41
    Ne mogu
    da verujem kako su fini ti ljudi iz MMF-a.Ne razumem zasto onda ih Nemacka ne zove, da pozajme malo para od njih,pa da im ovi dodju u reviziju, i kazu NO NO puno ste trosili.Mozda zato sto nisu suvereni???
  • Gradjani drugog reda

    01.11.2016 17:20
    Siroti ljudi
    Kada će konačno da isplati poverioce sudova, bolnica i škola?
    To su gradjani drugogo reda- privatnici kojima ne plaćaju državne ustanove jer su im računi u blokadi.
    Ali zato gradjanima prvog reda-državnim uposlenicima kod tih istih ustanova redovno isplaćuju plate, a sada će im i povišice dati!
    Sve sa onih drugih računa koje gradjani drugog reda ne mogu blokirati-jer su izuzeti od blokade!
  • Trump

    01.11.2016 15:53
    Ovaj se prdači sa nama, pa samo će inflacija od 5% do kraja godine poništiti sva njegova velikodušna povećanja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.