Fiskalni savet: Povećanje plata i penzija može biti preuranjeno

Fiskalni savet Srbije ocenio je danas da se najavljeno povećanje plata i penzija u 2017. godini, uz sve nerešene strukturne probleme javnih finansija Srbije, može veoma lako pokazati kao preuranjeno.

U izveštaju o tekućim fiskalnim kretanjima, Fiskalni savet navodi da se budžetski deo fiskalne konsolidacije za sada sprovodi dobro, ali da reformski deo koji je presudan za trajno ozdravljenje javnih finansija Srbije ozbiljno kasni.

Fiskalni savet dodaje da bi uspešno sprovodđenje reformi trebalo da poboljša strukturu javnih rashoda, umanji fiskalne rizike u budućnosti i pruži podršku za visok i održiv privredni rast u srednjem roku – drugim rečima, da omogući trajno ozdravljenje javnih finansija Srbije.

Podsetimo, Vlada Srbije je sa MMF-om postigla dogovor o povećanju plata i penzija. Prema najavama iz Vlade, zaposlenima u prosveti će plate biti veće za šest do sedam odsto. U zdravstvu će plate biti uvećane za pet odsto, kao i u policiji i u vojsci. Povećanje od pet do osam odsto dobiće zaposleni u kulturi i socijalnoj zaštiti.

Što se tiče pravosuđa, zaposlenima u ovom sektoru je obećano povećanje od pet odsto, a nakon što su pretili štrajkom i kolapsom pravosudnog sistema.

Što se tiče penzija, čeka ih u narednih tri do četiri nedelje jednokratna novčana pomoć u iznosu od oko 6.000 dinara, a od 1. januara povećanje na penziju od 1,5 do 1,7 odsto.

  • MonteDushano

    04.11.2016 12:03
    Čuj, preuranjeno. Kao, previše rano?!
  • Nema povecanja

    03.11.2016 16:31
    Nema povecanja
    Nema povecanja plata - samo delimicno vracanje otetog.
  • pera

    03.11.2016 15:19
    di preuranjeno, kasno je, idu izbori

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.